Tři "bomby" kolem Řecka: Tajný dokument, který nepotěší Němce, prohlášení Tsiprase a vztek na euro ze severu

15.07.2015 7:41

V noci z neděle na pondělí podepsal dohodu, která má Řekům zajistit budoucnost v eurozóně. Jak však sám řekl médiím, nevěří jí. Řeč je o premiéru Alexisi Tsiprasovi. A problémy naznačuje i nález tajného dokumentu Mezinárodního měnového fondu a rozčílené Finsko, jež nechce už dál mrhat penězi.

Tři "bomby" kolem Řecka: Tajný dokument, který nepotěší Němce, prohlášení Tsiprase a vztek na euro ze severu
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Alexis Tsipras v televizi hájil dohodu uzavřenou s eurozónou, přesto jedním dechem dodával, že jí nevěří a že ji podepsal jen proto, aby se vyhnul katastrofě. Je podle něj příliš tvrdá. Podle něj je také zcela evidentní, že věřitelé se chtěli Řecku mstít.

„Beru plnou zodpovědnost za chyby, které jsem učinil, a za to, že jsem se podepsal pod dokument, kterému nevěřím. Bral jsem však za svou povinnost, aby byl dokument v Řecku přijat,“ řekl Tsipras řecké státní televizi.

Jeho slova ohledně dohody bezděky potvrzuje i tajný dokument Mezinárodního měnového fondu. Podle něj bude nutné mnohem výraznější zmírnění dluhové zátěže, neboť řecká ekonomika utrpěla v posledních týdnech výrazné škody. Mezinárodní měnový fond dokonce hovoří až o třicetiletém odkladu povinností spojených se splácením evropských dluhů - něco takového razantně odmítá zejména vláda Německa. Fond totiž nemůže půjčit zemi, o které se domnívá, že by její dluhy mohly být neudržitelné. Zároveň také uvádí variantu výrazného seškrtání řeckých dluhů. Jako možnost uvádí i to, že by věřitelské země měly každoročně provádět přímé převody peněz do řeckého rozpočtu.

A tato možnost vypadá rovněž nereálně. Již nyní se rozčilují Finové, neboť plané řecké sliby považují za mrhání financemi. Finský ministr financí Alexander Stubb je v tomto nekompromisní. Navíc se může opřít průzkumy mezi veřejností, kdy 73 procent občanů má za to, že si Řekové za své problémy mohou sami. Od dubna se navíc spekuluje o tom, že Finsko by mohlo být první zemí, která eurozónu opustí (tento konec je nazýván fixitem). Cílem vlády Juhy Silipä je efektivní Evropa, která ctí pravidla a v níž každý člen odpovídá sám za sebe, i za své dluhy. A Finsko má dost problémů se svým hospodařením, Řecku již skutečně pomáhat nechce...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…