Tři čtvrtě milionu, to by bylo řízků v menze... Stanař se u Xavera zasnil nad cenou hejtmanského večírku

22.09.2020 7:27

KRAJSKÁ DEBATA XTV Olomoucký kraj je v tomto volebním období pod vládou ANO, vystřídali se celkem dva jeho hejtmani, přičemž střídání Oto Košty za Ladislava Oklešťka bylo provázeno nepříliš vábným vhledem do zákulisí hnutí ANO. Jak se mají v krajské politické reprezentaci zorientovat voliči? S tím jim měla pomoci předvolební debata XTV.

Tři čtvrtě milionu, to by bylo řízků v menze... Stanař se u Xavera zasnil nad cenou hejtmanského večírku
Foto: Vysílání XTV
Popisek: Debata XTV Olomoucký kraj

Anketa

Věříte profesoru Jaroslavu Flegrovi?

17%
83%
hlasovalo: 10551 lidí

Do její první části poslala koalice Spojenci pro Olomoucký kraj Mariana Jurečku, což prozrazuje, že součástí této společné kandidátky je KDU-ČSL, a dále ještě TOP 09, Strana Zelených a hnutí Pro Olomouc. Debatoval s ním Jiří Zemánek, zástupce ČSSD, a Josef Suchánek, společný kandidát STAN a Pirátů.

Marian Jurečka se představil jako otec pěti synů, hrdý hanácký patriot a vášnivý hráč na tubu.

Josef Suchánek kandidát listiny „Piráti a Starostové“, jak opravil moderátora Xavera, je zaměstnancem olomoucké univerzity, kde řídí správu kolejí a menz. Předtím prý řídil řadu dalších firem, a proto jeho hlavní kompetencí je management.

KLIKNĚTE NA CELÝ POŘAD XTV. PŘEDVOLEBNÍ DEBATA: OLOMOUCKÝ KRAJ – MARIAN JUREČKA (SPOJENCI PRO OLOMOUCKÝ KRAJ), JIŘÍ ZEMÁNEK (ČSSD), JOSEF SUCHÁNEK (PIRÁTI A STAROSTOVÉ)

Jiří Zemánek představoval hlavně sociální demokracii, která je prý „stranou pro lidi, kteří dělají věci správně a pro lidi práce“. Sám je za tuto stranu náměstkem hejtmana pro ekonomiku a investice. A vedle toho zvládá ještě řídit úspěšný olomoucký ženský volejbalový klub.

Jurečka se opřel do nepřítomného hejtmana Oklešťka, který podle něj jako poslanec nic nedělal s tím, když se schvalovaly změny v rozpočtovém určení daní, které kraje poškodily. „On nevstal a neřekl, já to nepodpořím, protože jsem vedle poslance taky hejtman, a tím bych připravil občany svého kraje o hodně peněz. On tam seděl a mlčel,“ připomínal Jurečka, který je rovněž poslancem.

Premiér podle něj třeba neřeší, že zrušení superhrubé mzdy sice pomůže občanům, ale bude představovat miliardové výpadky v rozpočtech jak obcí, tak krajů. „A to pan premiér vůbec neřeší,“ káral lidovec.

Zástupce Pirátů vytáhl téma netransparentnosti hospodaření. Jurečka se přidal a vytáhl případ financování olympijského centra v Prostějově. A ještě jeden: „Výstavba dětských šaten u zimního stadionu za devadesát čtyři milionů korun,“ oklepal se s tím, že v jiné části kraje za tuto částku postavili celou sportovní halu. Náměstek Zemánek se snažil stavby hájit. Přitom se ohradil proti termínu „vekslování s penězi“.

Jurečka si nakonec nechal ten největší úder. Hejtman Okleštěk poslal do debaty XTV místo sebe náměstka a zatím se účastnil akce „poděkování zaměstnancům za čtyři roky“, které zaplatil z krajských peněz v luxusním hotelu za 750 000 bez DPH. A mezitím si, jak vyprávěl, řekl kraj obcím, aby na jeho komunikaci zaplatily polovinu nákladů na nové dopravní značení.

VŠECHNY KRAJSKÉ DEBATY XTV

„Pěkné peníze,“ přitakal Suchánek a zamyslel se, kolik by za tři čtvrtě milionu dokázal udělat řízků v menze. A dodal, že od vedení kraje slyšel argument, že v minulosti se rozhazovalo ještě více.

Náměstek Zemánek na závěr ujišťoval, že „jsme stranou, která chce pomáhat lidem“.

Ódéesák se chlubil cyklostezkami a nabízel vtip

Ve druhé trojici debatoval Dalibor Horák z ODS, Radim Fiala z SPD a Petr Vrána, zástupce hnutí ANO.

KLIKNĚTE NA CELÝ POŘAD XTV. PŘEDVOLEBNÍ DEBATA: OLOMOUCKÝ KRAJ – RADIM FIALA (SPD), DALIBOR HORÁK (ODS), PETR VRÁNA (ANO)

Dalibor Horák vede ODS do krajských voleb již podruhé, minule mu to vyneslo pozici náměstka hejtmana pro zdravotnictví. Předtím byl starostou v Uničově, který se za jeho starostování stal lídrem v oblasti cyklistické dopravy. „Vytvořili jsme systém cyklostezek, který nyní dosahuje padesát kilometrů a někdo to srovnává s Holandskem,“ zakončil svou performanci kandidát Fialovy strany, koníčkář historik a politolog.

Náměstek hejtmana Vrána z ANO přišel složit účty ze čtyři roky starého programu nazvaného „10x lepší kraj“. Letošní olomoucký program nese název „Témat jen půltucet, úkolů kopa“. Kandidátku vede hejtman Ladislav Okleštěk.

Radim Fiala začínal v komunální politice v Prostějově, poté se stal poslancem a dnes je místopředsedou SPD. Celou dobu byl také zastupitelem Olomouckého kraje, protože ke svému domovu cítí silné vazby. SPD jde do voleb s programem „Bezpečný domov, pracovní příležitosti a podpora rodiny“.

Fiala považuje za největší problém zadlužení kraje a vyjádřil pochybnosti, kde hnutí ANO vezme peníze na své vize. Náměstek Vrána očekává složité období, ale to prý čeká všechny kraje. „Ten covid zahýbal s celým státem a s celým světem,“ dodal rozšafně. A pochlubil se, že ANO za čtyři roky snížilo krajský dluh ze 3,7 miliardy na 3 miliardy.

I zde se objevilo téma šaten pro děti za devadesát miliard, a velmi temperamentně se proti kritice ohradil zástupce ODS, náměstek hejtmana Horák. „To vůbec není investiční akce kraje, ale města,“ vykřikoval. Kraj prý dal pouhých 8 milionů jako příspěvek na financování. „Je to politická hra,“ ujišťoval.

Na samotný závěr se pohádal Radim Fiala se zástupcem ODS o evropské dotace. Podle místopředsedy SPD křiví trh, Dalibor Horák tvrdil, že „bez těch evropských peněz by nebyla infrastruktura“. Silnice druhé a třetí třídy, ani železniční koridory, by bez „evropských peněz“ nebyly v takovém stavu, jako dnes.

Před závěrečným „kolečkem“ promluv k voličům pak Horák nabízel, že řekne vtip. Pak ale vyjmenoval čtyři základní pilíře: doprava, kvalitní vzdělávání, životní prostředí a zdravotnictví. Zkušení politici na kandidátce jsou zárukou, že program bude realizován. Proto je ODS garancí „pravého hlasu“.

Petr Vrána se nakonec konečně dostal k rychlému přečtení půltuctu témat, načež občany pozval k volbám.

Radim Fiala vyzval občany, aby přišli k volbám a ujistil, že bezpečí, hlavní téma SPD, bude ve volebních místnostech zajištěno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…