Tři čtvrtiny mladých Němců jsou pro setrvání v EU a její reformování. Zato mladí Češi...

21.03.2017 15:55

Jak vlastně uvažují o integraci Evropy mladí lidé? Výsledky reprezentativního průzkumu přinesla agentura Kantar Public. Zkoumalo se hned v šesti zemích – Česku, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku a Slovensku. Průzkum financovala Bertelsmannova nadace.

Tři čtvrtiny mladých Němců jsou pro setrvání v EU a její reformování. Zato mladí Češi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Členství v Evropské unii hodnotí kladně celkem 77 % respondentů. Nejpozitivnější pohled na integraci Evropy pak mají mladí Němci (87 %), následovaní Maďary, Rakušany, Poláky a Čechy. Nejméně nadšení projevují Slováci (70 %). 

Podle výzkumu pak přináší na prvním místě Evropská unie mladým lidem mír a svobodu. A právě uchování míru mezi národy Evropy je pro mladé největší výhodou evropské integrace (78 %). Nejvíce to platí u Rakušanů a Němců. Na druhém místě je pak výhoda možnosti usadit se a pracovat v jiné zemi EU, což pro změnu platí nejvíce pro Poláky. Maďaři pak nejvíce oceňují možnost studovat v jiné zemi Unie. 

Vysoce se také hodnotí snaha EU zabránit změnám klimatu (60 %), což platí především pro mladé Němce (70 %). Neexistenci kontrol na hranicích Schengenu oceňuje nadpoloviční většina (53 %), 45 procent dotázaných pak vnímá jako pozitivní přesun prostředků z evropského rozpočtu méně rozvinutým členským zemím.

Mladí lidé jsou toho názoru, že jejich země má nejen v EU zůstat, ale také ji reformovat. Nejsilnější hlasy pro setrvání v EU a pro její reformu zaznívají od mladých z Německa (77 %) a z Rakouska (71 %), na opačném konci stojí Česká republika (60 %).

Největším problémem jsou pak pro významnou většinu mladých islámský fundamentalismus a terorismus, v Německu pak mladí lidé vnímají silně znečištění životního prostředí a klimatické změny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…