Tři miliardy korun na infrastrukturu u Kvasin? Uvidí se, co řekne vláda

02.06.2017 16:48

Na zlepšení veřejné infrastruktury v okolí průmyslové zóny Kvasiny na Rychnovsku by mohlo jít v dalších letech z veřejných peněz o tři miliardy korun víc proti plánu. Celkové náklady by tak činily šest miliard korun. V plánu jsou mimo jiné stavba nájemních bytů, posílení kapacit Policie ČR, výstavba obchvatů měst či nových chodníků. Navýšení peněz projedná v pondělí vláda.

Tři miliardy korun na infrastrukturu u Kvasin? Uvidí se, co řekne vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Materiál upozorňuje, že aktuální stav realizace jednotlivých akcí neodpovídá původním předpokladům z roku 2015. Dynamický rozvoj závodu Kvasiny a okolní průmyslové zóny díky investicím Škody Auto a jejích dodavatelů překonává původní očekávání. „Dochází k neúměrně vysokému zatížení okolního území a obcí, které trpí zvýšenou dopravní zátěží, násobným přírůstkem osob žijících v daném místě a současně nedostatečnou nabídkou kapacit nájemního bydlení a občanské infrastruktury či zvýšeným výskytem protiprávního jednání,“ uvádí zpráva.

Materiál zahrnuje zhruba 50 projektů, které se mají realizovat. Jsou mezi nimi obchvaty Solnice či Častolovic, stavba železniční stanice Lipovka, nové chodníky, přechody, veřejné osvětlení či kanalizace v Kvasinách a v Solnici.

Počítá se s výstavbou nájemních bytů v Rychnově nad Kněžnou, v Solnici a okolí, dále se stavebními úpravami mateřské a základní školy či s modernizací VOŠ a SPŠ v Rychnově.

Ze studie, kterou si nechal zpracovat kraj k efektivitě vynaložených peněz státu, vyplývá, že díky investici vznikne dodatečný export v objemu 20,5 miliardy Kč ročně, vzroste daň z příjmu právnických osob o 248 milionů Kč ročně a poptávkové stimuly pro menší firmy o 892 milionů Kč ročně.

Na posílení kapacit Policie ČR v regionu včetně technického vybavení půjde 82 milionů korun do roku 2020. Celkové náklady rozdělené mezi devět ministerstev dosahují 6,03 miliardy korun.

Materiál je na vládu předkládán s rozporem, podle Ministerstva financí si jednotlivé resorty mají prostředky na programy podpory průmyslové zóny najít ve svém rozpočtu. „Ministerstvo financí nebude při přípravě státního rozpočtu na jednotlivé roky zohledňovat požadavky správců kapitol na jejich programy pro průmyslovou zónu,“ uvádí zpráva.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…