Tři polští exprezidenti a odkaz Václava Havla v čele velké protivládní demonstrace v Polsku. A za vším stojí tento muž

03.06.2016 9:37

Na sobotu se v Polsku chystají velké občanské protesty. Do jejich čela se postaví tři bývalí polští prezidenti. A na pomoc si vezmou prezidenta čtvrtého – Václava Havla, alespoň symbolicky. V páteční MF Dnes o tom píše Luboš Palata. Popularita organizátora protestů Mateusze Kijowského roste. Setkává se s ním vedení Evropské komise i američtí kongresmani.

Tři polští exprezidenti a odkaz Václava Havla v čele velké protivládní demonstrace v Polsku. A za vším stojí tento muž
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Občanský Výbor na obranu demokracie (KOD) v Polsku pozvedá hlas a staví se proti současné vládě konzervativní strany Právo a spravedlnost. Na sobotu se chystá demonstrace, do jejíhož čela se postaví tři někdejší prezidenti našich severních sousedů.

„Spolu s Lechem Walesou, Aleksandrem Kwasniewským a Bronislawem Komorowským bude symbolicky ‚přítomen‘ i zesnulý český prezident Václav Havel. Právě Havlův světoznámý esej ‚Moc bezmocných‘ se podle šéfa KOD Mateusze Kijowského stal základem, na němž toto široké občanské hnutí za dodržování zásad demokracie před několika měsíci vzniklo,“ píše novinář.

Podle Kijowského nejde o protesty proti výsledkům voleb, ty občané respektují. Přejí si však, aby současná vláda na oplátku také respektovala své občany, politickou opozici a demokratické politické principy. Naráží mimo jiné i na skutečnost, že stávající vláda přehlíží polský ústavní soud. „Můžeme je vytisknout, proč ne, ale jen jako dokument pro historiky, protože právní váhu žádnou nemají,“ tvrdí předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczynski k verdiktům instituce.

Podle Kijowského má dnes řada Poláků pocit, že se vracejí do dob minulých, kdy komunisté potlačovali svobodu slova a demokratické principy v politice pro ně byly jen prázdným slovem. A stojí za pozornost, že Kijowskému lidé naslouchají. Zatímco opoziční stranu Občanskou platformu vláda v průzkumech s přehledem převyšuje, zmíněnému občanskému hnutí podle průzkumů důvěřuje ještě o osm procent víc lidí než vládní straně Právo a spravedlnost.

„Kijowski, který – jak sám říká – se nikdy politicky neangažoval ani nic neorganizoval, je dnes doslova opoziční superstar. V květnu dostal do ulic Varšavy už čtvrt milionu lidí. Setkává se s ním vedení Evropské komise, klíčoví američtí kongresmani a pro vládu Práva a spravedlnosti (PiS) představuje největšího soupeře,“ shrnuje Palata. Někdejšímu programátorovi možná pomáhá i to, že v kritických výrocích nikterak nešetří ani již zmíněnou Občanskou platformu. Ta na oplátku odmítá chystané sobotní protesty podpořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…