Tři roky jsem dělal kompromisy, tři roky měl pevné nervy... Premiér Sobotka v rádiu účtoval s Babišem

14.02.2017 17:47

V úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu přivítal Jan Pokorný předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD). Premiér vysvětloval, proč chce ČSSD zavést speciální daň pro banky. Chce, aby zisky bank zůstávaly v Česku ve větším množství. Podstatnou část pořadu ovšem využil k dalšímu zúčtování se svým ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Tři roky jsem dělal kompromisy, tři roky měl pevné nervy... Premiér Sobotka v rádiu účtoval s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V úvodu se vyjádřil k novele zákona o střetu zájmů, také známé jako Lex Babiš. Prezident Miloš Zeman tuto novelu napadl u Ústavního soudu ČR. Podle Sobotky na to prezident jistě má právo, ale premiér je přesvědčen, že novela o střetu zájmů není v rozporu s českou ústavou.

Následně se věnoval bojům zuřícím mezi ČSSD a ANO. „Budeme zápasit mezi tím se vymezit, aby se lidé měli mezi čím rozhodovat, ale současně musíme odpovědně spravovat zemi až do podzimu. Tři roky jsem dělal velké kompromisy, tři roky jsem měl pevné nervy a tahle vláda byla tak stabilní jako žádná jiná,“ pochvaloval si Sobotka.

„My chceme volby vyhrát, a pokud volby vyhrajeme, jsme připraveni spolupracovat i s hnutím ANO, ale to jsem jasně řekl. Ale nebudeme vládnout s někým, kdo bude chtít zrušit něco, co se nám podařilo prosadit,“ zaznělo také z úst premiéra. Volby tedy prý rozhodně nebudou střetem Andreje Babiše stojícího proti všem ostatním zavedeným politickým stranám. Babiš si údajně rád hraje na oběť.

„Jestli mu něco jde, tak si hrát na oběť spiknutí. Já si myslím, že tu nikdo takové spiknutí neorganizuje,“ konstatoval premiér. 

Ve druhé polovině pořadu věnoval pozornost ekonomickým plánům ČSSD po příštích volbách. Na rozhlasových vlnách jasně vysvětloval, proč Česko potřebuje speciální daň pro banky. „Banky jsou dvojnásobně ziskové u nás než v zahraničí a my chceme, aby u nás zůstávalo více tohoto zisku. A pokud to banky nedělají dobrovolně, tak se tomu musíme přizpůsobit. My jsme jediná země Visegrádské čtyřky, která nemá speciální zdanění bank,“ řekl host.

ČSSD kromě sektorové daně pro banky připravuje také střednědobý program. Teď byla sociální demokracie čtyři roky ve vládě, splnila řadu slibů, které dala voličům, a klade si za cíl předložit občanům nové politické plány. Mezi jiným si chce strana zachovat kontrolu nad tím, kolik cizinců ze třetích zemí přijíždí pracovat do Česka.

Posléze se premiér ještě jednou vrátil k Andreji Babišovi. Posluchačům vysvětloval, proč napsal na sociální sítě, že ministr financí a jeho koaliční partner Babiš ojebal stát. Sobotka nemluví hrubě příliš často a v budoucnu ani nic podobného neplánuje.   

„Ani mě v budoucnosti neuslyšíte mluvit příliš často vulgárně. Někdy vám ale nezbude, než pojmenovávat věci brutálně otevřeně a já jsem to udělal,“ uvedl předseda vlády.

Je přesvědčen, že udělal dobře, když se vyjádřil k debatám o Babišových dluhopisech. Vydáním korunových dluhopisů se vlastníci větších firem vymanili z povinnosti odvést daň z dividend. Proto by si na tento případ měla posvítit finanční správa spadající pod ministerstvo financí.

Šéf hnutí ANO tak teď má co vysvětlovat. „On byl přistižen veřejností při daňovém triku a teď se snaží napravit škody. Možná mu to poradili jeho poradci, ale podle mého názoru se to tímto způsobem napravit nedá,“ konstatoval Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…