Tři roky prověřovaní a nic. Druhá kauza z Čapího hnízda odložena

21.07.2022 15:38

Vyšetřování možných daňových podvodů na farmě Čapí hnízdo zůstalo bez obvinění. Státní zástupce potvrdil závěry policie, že nebyl spáchán trestný čin. Pokud Vrchní státní zastupitelství nerozhodne jinak, skončí tímto druhá kauza z Čapího hnízda, která se prověřovala tři roky. V té první je za dotační podvody obžalován expremiér Andrej Babiš a bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

Tři roky prověřovaní a nic. Druhá kauza z Čapího hnízda odložena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Farma Čapí hnízdo

Policie tři roky prověřovala podezření, že se některé společnosti spadající pod Agrofert dopouštěly daňových úniků tím, že si snižovaly daňový základ placením účelově vysokých částek za reklamu Čapímu hnízdu. Policie státnímu zástupci Františku Partíkovi doporučila, aby vyšetřování odložil. Partík rozhodnutí policie zkoumal čtyři týdny a návrh vyšetřovatele Pavla Mikšovského posvětil.

„Po provedení přezkumu státní zástupce shledal, že je předmětné usnesení vystavěno logicky a předestírá právní úvahy, kterými se policejní orgán řídil. Státní zástupce tedy usnesení a způsob vyřízení věci akceptoval,“ potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala podle informací serveru Seznamzprávy.cz.

Teoreticky se může případ ještě rozběhnout, pokud tak rozhodne Vrchní státní zastupitelství v Praze nebo Nejvyšší státní zastupitelství. V první kauze kolem Čapího hnízda státní zastupitelství obžalovalo Andreje Babiše a Janu Mayerovou ze spáchání dotačního podvodu. Začátek procesu s Babišem je nyní stanoven na 12. září.

V druhé prověřované kauze spojené s Čapím hnízdem šlo o podezření z daňových úniků. Farma Čapí hnízdo získala mezi lety 2010 až 2013 od firem Agrofertu za reklamu přes 270 milionů korun, což tehdy tvořilo až 90 procent příjmu ztrátové farmy. Podle propočtů časopisu Reportér by tak obří částky za reklamu stačily třeba na pronájem 1100 billboardů na celý rok nebo dvou tisíc reklamních spotů, které by v souhrnu vidělo 685 milionů diváků.

Podle žalobce Partíka ale nebyly ceny reklam pro Čapí hnízdo nadhodnocené, jak tvrdily posudky od znalců najatých Agrofertem. „Pro potřeby tohoto řízení bylo nutné též zohlednit, že byly doloženy takové důkazy, že v rámci finančních prostředků utracených za reklamu byli objednatelé reklamy ještě pod horní hranicí rozpětí finančních prostředků, které do reklamy investují jiné srovnatelné společnosti,“ uvedl Partík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…