Tři slovenští policisté zaklekli poslance. Půjdu za papežem, varoval

03.09.2015 15:45

Slovenský poslanec Alojz Hlina je znám svým bojem proti lichvářům. V merku má zejména nebankovní společnost Pohotovost, která provozuje řetězec Pôžičkárne. Během čtvrtka však jeho boj získal nečekanou dynamiku. Člena zákonodárného sboru totiž s nasazením „hmatů a chvatů“ zatkla slovenská policie.

Tři slovenští policisté zaklekli poslance. Půjdu za papežem, varoval
Foto: Vít Hassan
Popisek: Policie

Ve čtvrtek po poledni bylo před pobočkou na Obchodní ulici v Bratislavě rušno. Poslanec Alojz Hlina z KDH totiž na sociální síti avizoval, že pokud společnost nepřestane porušovat zákon a poskytovat nepovolené úvěry, je odhodlán její sídlo jednoduše nechat zazdít. A skutečně začal v tomto směru konat.

Zeď, kterou Hlina postupně zcela zakryl vchod do Pôžičkárny, zaujal i kolemjdoucí. Někteří přitom vůbec netušili, co se děje. „Hlinka, ty jsi debil,“ zaslechli jsme mimo jiné. Opoziční poslanec Hlina totiž patří k ostrým kritikům premiéra Fica. Našli se však i tací, kteří mu dali za pravdu. „Oni musí být určitě sehraní, v Itálii by je už dávno sebrala finanční policie,“ vyjádřila se Italka žijící v Bratislavě.

Po chvíli dorazila na místo městská policie, která poslanci uložila blokovou pokutu ve výši 30 eur za nedovolené užívání veřejného prostranství. „Jsem si toho vědom, ale bráním zde páchání trestných činů. Pokud bude třeba, tak si to po sobě uklidím, ale momentálně mě nějaké veřejné prostranství nezajímá,“ odpověděl jim Hlina. A dodal, že na místě supluje policii, která nedělá to, co by podle zákona měla.

Poslanec Hlina staví zeď kolem provozovny "lichvářů". Foto: Radka Turoňová, PL.sk

Utíkali před ním přes dvůr

Na Slovensku nově musí všechny nebankovní společnosti dostat licenci a pokud ji nemají, nesmí vyvíjet žádnou činnost. Společnost Pohotovost ale rozhodnutí ignoruje a lidem na úrok vesele půjčuje dále, což prý má poslanec zdokumentované. Naposledy se prý o stavu věcí přesvědčil chvíli předtím, než zatarasil vchod do pobočky.

Pak doplnil, že ve středu, když kontroloval jednu z poboček, před ním její obsluha dokonce utíkala přes dvůr. Proto prý nechápe, proč policie řeší nějakou zeď, a nikoliv masivní porušování zákona nebankovními společnostmi. Po těchto slovech ve stavění zdi pokračoval, dokonce mu na chodníku složili další várku betonových cihel.

Poslanec upozornil, že činnost majitelů Pohotovosti se nedá nazývat podnikáním, ale spíše lichvou. Ve středu se mu prý přihlásil muž, po kterém za půjčku 300 eur požadovali dvě splátky po 190 eurech. „Takoví lidé by v jiném státě už dávno měli skončit v base,“ prohlásil.

Policistům sdělil, že má zdokumentované konkrétní případy a pokud budou souhlasit, je ochoten poskytnout i jejich jména. „Bráním páchání trestných činů,“ zopakoval několikrát strážcům veřejného pořádku.


Supluji práci policie. Foto: Radka Turoňová, PL.sk

„Vyzvu policejního prezidenta Gašpara, aby se tomu věnoval. Pokud to nepomůže, požádám o to ministra vnitra Róberta Kaliňáka. A pokud ani to nepomůže, tak samotného Fica,“ sliboval poslanec Hlina již dříve na Facebooku. Kromě toho podal několik trestních oznámení.

Policejní prezident zatím nic neudělal, ParlamentnéListy.sk se tedy poslance zeptaly, zda se hodlá obrátit na ministra vnitra. „Dnes to zkusím. Jsem zvědavý, zda bude přihlížet tomu, že se šlape po právu a zda to bude tolerovat i nadále. Jdu postupně, nejprve Gašpar, pak Kaliňák, a když ani to nepomůže, tak se obrátím na premiéra. Já vlastně už ani nevím, na koho se mám obrátit, snad možná na papeže ... Je to nenormální,“ prohlásil pro ParlamentnéListy.sk.

VIDEO ZE ZATÝKÁNÍ POSLANCE HLINY

Své plány však zřejmě bude muset odložit. Následně byl totiž zajat policisty, kteří proti němu použili donucovacích prostředků, jak ParlamentnýmListům.sk potvrdil i jeho asistent Adam Augustin. „Klečeli na něm tři,“ prozradil asistent, který prý celý zákrok na poslance rovněž zdokumentoval. Fotografii mají mít ParlamentnéListy.sk k dispozici, až poslance s jeho fotoaparátem propustí.

Na místě zásahu po poslanci zůstala vztyčená zeď. Demontovat se ji prý následně pokusili bratislavští hasiči.

Autorka: Radka Turoňová, ParlamentnéListy.sk

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…