Tři sta let temna. Začalo na Bílé hoře přesně před 395 lety

07.11.2015 10:01

Před 395 lety, 8. listopadu 1620, se na Bílé hoře před pražskými branami odehrála bitva, která vstoupila do českých dějin jako jedna z největších národních katastrof. Právě ona totiž bývá tradičně označována za počátek třísetletého období „temna“ – habsburského „útlaku“ českých zemí, násilné rekatolizace a germanizace země. Z vojenského hlediska bezvýznamný střet mezi českým stavovským vojskem čítajícím 20 000 mužů a o něco silnějšími katolickými ligistickými jednotkami trval pouhé dvě hodiny.

Tři sta let temna. Začalo na Bílé hoře přesně před 395 lety
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rytíři předvedli na pódiu své bojové umění

Špatně placení a nedisciplinovaní žoldnéři v českých službách nedokázali využít svoji strategicky výhodnou pozici a byli nepřáteli lehce rozprášeni. Český „zimní“ král Fridrich Falcký, dosazený místní šlechtou na trůn místo Habsburka Ferdinanda II., se na bojiště dostavil až ve chvíli, kdy jeho armáda začala ustupovat, a hned následujícího dne po porážce z Prahy uprchl. Město plně ovládla císařská vojska a povstalci byli krutě potrestáni. V červnu následujícího roku bylo 27 jejich vůdců popraveno na Staroměstském náměstí, kde jejich památku dodnes připomíná pamětní deska a 27 křížů vyznačených v dlažbě na chodníku.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…