Třicet milionů nejsou žádné peníze, zní z ANO. Vznikne studie na „Zemanův kanál“

23.11.2013 7:54

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL je připravena vyjít vstříc prezidentovi Miloši Zemanovi. Připraví studii o kanálu Dunaj - Odra - Labe, po kterém již drahnou dobu volá prezident Miloš Zeman. Informuje o tom MF Dnes. Záleží ale i na tom, jak se k projektu postaví sousední země.

Třicet milionů nejsou žádné peníze, zní z ANO. Vznikne studie na „Zemanův kanál“
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

"Třicet milionů nejsou v celkovém rozpočtu žádné peníze, díky studii se konečně uvidí, jaká je realita. Rozhodně to nechceme shazovat ze stolu. Kdyby se tak stalo, už se to nikdy neprosadí, a to by byla rozhodně škoda," říká dopravní expert ANO Pavel Čihák. Předseda poslaneckého klubu ABO Jaroslav Faltýnek je trochu opatrnější. Podle jeho názoru by to byla velmi nákladná stavba a mělo by smysl do ní jít pouze v případě, že by na něj přispěla např. EU.

Splavnění Labe za miliardy

Stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec k tomu dodává, že je třeba vést debatu o projektu tak velkého rozsahu tak s okolními zeměmi, pokud lodě nebudou mít možnost proplouvat do Černého či Baltského moře do dalších zemí, realizace projektu na našem území by podle místopředsedy ČSSD neměla smysl.

Zdá se tedy jasné, že stavba „Zemanova kanálu“ nebude součástí rodící se koaliční smlouvy. Čihák proto přichází ještě s jedním nápadem. Rád by nechal splavnit Labe až do Přelouče, což by mohlo přijít asi na tři miliardy korun. Je ovšem třeba dodat, že o tento projekt pře Ředitelství vodních cest pře s ekology již více než jednu dekádu a soudy se přiklání spíše k ekologům, alespoň zatím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …