Třicetiletý student z Brna se vydává za Ovčáčka. Chce tím prý odhalit ruské pozadí prezidentova týmu

14.04.2017 21:40

Stvořil falešný profil Jiřího Ovčáčka na sociální síti, který sledují desítky tisíc lidí. Stejně tak stvořil falešný profil ambasády Ruské federace na sociální síti facebook a ten také v krátkém čase začaly sledovat na dva tisíce lidí. Ruská ambasáda si na počínání autora postěžovala. Server Aktuálně.cz vedl rozhovor s brněnským vysokoškolským studentem, který oba uvedené profily stvořil.

Třicetiletý student z Brna se vydává za Ovčáčka. Chce tím prý odhalit ruské pozadí prezidentova týmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Postgraduální student z Masarykovy univerzity Brno prozradil, že si na internetu tropí žerty nejen z mluvčího prezidenta Zemana a z Ruska, ale z každého, kdo si to zaslouží. Ovčáček a Rusko ho však zvlášť lákají z jednoho prostého důvodu.

„Současný ruský establishment a mluvčího prezidenta ale spojuje kromě zájmů (a možná i sponzorů) ještě velmi volný vztah k pravdě. Respektive jde o naprosto účelové nakládání s fakty a jejich kreativní záměnu s fabulacemi až čistokrevnými lžemi. A to je podle mě něco, co si zesměšnění zasluhuje,“ prohlásil recesista.

„Těžko říct, jestli je to jen můj sebeklam, ale mám za to, že například určitým způsobem pomáhám lidem pochopit, že na internetu se nikomu nedůvěřuje. A nejen na internetu. Že každou informaci je třeba prověřit, pokud si na jejím základě chci udělat názor, nebo dokonce postoj k něčemu či někomu,“ doplnil.

Celý rozhovor naleznete zde

Snaží se tím poukázat na to, jaké nesmysly se na internetu šíří a čemu všemu jsou např. někteří fandové Ruské federace ochotní uvěřit. Satiru považuje za nejlepší formu kritiky.

„Vysvětlovat někomu, proč je špatně, že mluvčí prezidenta lže a chová se zcela nedůstojně vzhledem k úřadu, který mediálně zastupuje, a že Ruská federace se skrze dezinformační servery snaží manipulovat s veřejným míněním, může být složité. Když celou situaci ale přeženete, dáte ji do bizarního kontextu a se špetkou nějaké pikantnosti pošlete do světa, problém je pro mnohé snáze uchopitelný, protože ho dohlédnou do důsledků,“ prozradil recesista.

Sám o sobě toho ale moc prozradit nechce. Hodlá si chránit své soukromí. Je ochoten prozradit pouze tolik, že je mu třicet, má rodinu a je studentem postgraduálního programu na Masarykově univerzitě v Brně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…