Třikrát nevinen. Tak skončil soud v kauze OKD

11.04.2019 18:26

Bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek a znalec Rudolf Doucha, kteří byli obžalováni v kauze OKD, jsou nevinní. S definitivní platností tak rozhodl odvolací soud. Rozsudek je pravomocný. Informaci přinesla ČTK.

Třikrát nevinen. Tak skončil soud v kauze OKD
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Pánové Kuta, Škurek a Doucha čelili žalobě, že připravili nevýhodnou privatizaci menšinového státního podílu ve společnosti OKD. Vláda Stanislava Grosse s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou menšinový podíl prodala za 4,1 miliardy korun. Podle obžaloby však skutečná cena měla být nejméně 9,8 miliardy. Státu tak podle žalobce vznikla škoda 5,7 miliardy.

Soud však konstatoval, že situaci nezavinili obžalovaní pánové, ale spíše tehdejší vláda, která na jednání o prodeji stanovila příliš krátké časové lhůty.

„Obžalovaní nebyli ti, kteří stanovili časový prostor pro vypracování podkladů,“ podotkla dnes předsedkyně odvolacího senátu Věra Trojanová. „Že jsou to termíny naprosto šibeniční a krátké, na tom se shodli všichni znalci,“ dodala.

Obžalovaní pánové mohli skončit za mřížemi na osm až deset let, pokud by je soud uznal vinnými. Po odchodu ze soudní síně na nich proto byla znát úleva. „Cítím úlevu a radost z perfektně pracující justice. Jsem rád, že už je konec,“ řekl novinářům Doucha po odchodu ze soudní síně.

Státní zastupitelství si však trvá na tom, že vzhledem k časovým lhůtám Doucha musel vědět, že je jeho posudek možná neúplný, a měl na to vládu upozornit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…