Třináct měsíců basy za informování o soudu s pedofily. Vítejte v dnešní Británii

26.05.2018 16:23

Je možné, abyste ráno odešel z domova jako svobodný člověk a večer již seděl ve vězení jako odsouzený zločinec? V Británii se během pátku právě toto stalo bojovníkovi proti imigraci (slovníkem dnešních médií „extrémně pravicovému aktivistovi“) Tommy Robinsonovi.

Třináct měsíců basy za informování o soudu s pedofily. Vítejte v dnešní Británii
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

Ten byl zadržen za „maření soudního jednání“. To spočívalo v tom, že natáčel na telefon a následně vysílal dění před soudem v Leedsu, kde byla souzena skupina obviněná z organizované pedofilie. Zároveň k tomu bylo připočteno ještě pohrdání soudem.

Policie jej zadržela přímo před soudní budovou, předala jinému soudci, který Robinsona, jenž již byl za stejnou činnost z loňského roku v podmínce, okamžitě odsoudil ke třinácti měsícům vězení.

Sám Robinson při zatýkání protestoval, že je zatýkán, ačkoliv vůbec nic neudělal, ani neřekl. Pouze s telefonem zaznamenával dění kolem sebe. I to bylo vyhodnoceno jako trestný čin.

Jak připsal britský web Metro, v Británii může být za pohrdání soudem odsouzen každý novinář, který při svém práci ohrožuje průběh soudního líčení.

Celý incident v Leedsu:

Tommy Robinson je známou tváří britské protiimigrační scény. V poslední době se zaměřoval především na monitorování zločinnosti související s imigrací, v minulosti byl členem několika politických stran a spolků.

Je rovněž třeba říci, že Robinson má za sebou velmi divokou minulost, poprvé byl ve vězení v roce 2004 za napadení policisty v opilosti, kvůli kterému si odseděl dvanáct měsíců a ztratil místo leteckého inženýra na londýnském letišti Luton. Později byl několikrát potrestán zejména za účast na bitkách fotbalových fanoušků.

V roce 2011 se aktivně angažoval proti rozhodnutí světové fotbalové federace FIFA, která zakázala fotbalistům a trenérům nosit v Británii velmi respektovaný symbol vlčích máků na Den veteránů se zdůvodněním, že se jedná o politickou agitaci. FIFA nechala na demonstranty před svým sídlem v Zurichu zavolat policii a Robinson má díky následujícímu incidentu podmínku a trestní záznam i ve Švýcarsku. V roce 2012 byl zadržen a odsouzen v USA za pokus proniknout do země na falešné cestovní doklady.

Na druhou stranu neváhal přijmout nabídku na bližší seznámení od muslimského aktivisty Mohameda Ansara. Vznikl z toho celý dokument britské veřejnoprávní BBC nazvaný „Když se potkali Tommy a Mo“, ve kterém některé své názory na islám zmírnil, stále však trval na tom, že islamismus jako politická ideologie je nebezpečný.

V roce 2015 se v souvislosti s uprchlickou krizí přidal jako jeden z prvních k aktivitám britské odbočky hnutí Pegida. Na začátku roku 2016 jej před nočním klubem v Essexu napadla skupina neznámých útočníků. Robinson byl na fyzické  útoky zvyklý už z minulosti, tentokrát však utrpěl vážná zranění na hlavě. Přesto později toho roku odjel do Francie, oficiálně jako fanoušek anglického týmu na fotbalové mistrovství Evropy, ovšem ani tam se nezdržel politických aktivit.

Na začátku roku 2017 začal dopisovat do kanadského webu Rebel media, označovaného mainstreamem jako „extrémně pravicový“. Od té doby se zaměřoval zejména na monitorování imigrantské zločinnosti a v tomto směru se stal v Británii celkem známým. Možná až příliš.

V květnu roku 2017 byl zadržen, když u soudu v Canterbury natáčel pachatele, souzené za znásilnění dětí.

Za to dostal později tříměsíční trest s podmínečným odkladem na osmnáct měsíců. Soudkyně Heather Nortonová při té příležitosti kategoricky sdělila: „Toto není otázka svobody slova, svobody tisku, nebo ochrany žurnalistiky. Toto je otázka spravedlnosti a zajištění toho, že proces bude veden férově. A toho, že lidé nebudou odsuzováni ještě před vynesením rozsudku. Je třeba chránit nezávislost soudu bez toho, aby byla rušena jakýmsi nezodpovědným a zcela nevhodným ‚reportováním‘, jako tomu bylo v tomto případě.“

Aktivity Tommyho Robinsona byly posléze značně ztíženy, když dostal „ban“ na všech významných sociálních sítích a ten mu byl nepřetržitě obnovován. Sám přitom čelil mnoha útokům a byl označován jako typický příklad extrémního pravičáka s neurovnaným životem, zaplněným trestním rejstříkem a zarputilou nenávistí k islámu.

Velmi k tomu přispěla epizoda, která nastala zhruba měsíc po jeho zatčení u soudu v Canterbury. V červnu 2017 došlo v Londýně k útoku dodávky před mešitou ve Finsbury parku, za který byl odsouzen Darren Osborne. Robinson na sebe hned druhý den po útoku upozornil tím, že vystoupil v ranním vysílání britské televize s výtiskem Koránu, na který dramaticky ukazoval se slovy: „Toto je násilnická a prokletá kniha. Tato kniha je důvodem, proč je zde takový nepořádek.“ Ve studiu byl tehdy přítomen i Piers Morgan, populární moderátor známý svou levicové-liberální orientací, který Robinsonovi vmetl, že je islamofob. Ten mu namítl, že islám je špatná myšlenka. Morgan následně Robinsona prohlásil za „člověka šíleného nenávistí“ a „bláznivého tmáře“ a rozhovor skončil. Britská obdoba naší RRTV dostala několik stížností, jak si televize mohla dovolit pozvat takové individuum, jako je Robinson.

Útoky na protiislámského aktivistu pokračovaly. Protiteroristický expert britské policie po útoku ve Finsbury parku veřejně prohlásil: „Je nepochybné, že extrémně pravicové materiály, které zveřejňují na internetu lidé jako je Tommy Robinson, přivedly tohoto teroristu k útoku na muslimy.“ Pak vyjádřil názor, že takoví lidé by vůbec neměli dostávat prostor k veřejnému vyjadřování a kritizoval média, že „dovolila tomuto člověku urážet celé náboženství“ svými „podvodnými tvrzeními, která vyvolávala napětí“.

Tento pátek vyrazil Robinson do Leedsu, tam natáčel před budovou soudu, kde se odehrával další proces s násilníky. A během jediného dne se i on stal odsouzeným.

Jeho stoupenci teď vyjadřují velké obavy o jeho život. Varuje zejména osud Kevina Crehana, který se v Británii v roce 2016 provinil tím, že „znesvětil mešitu“ když před ní „s rasistickým motivem“ položil sendvič s vepřovou slaninou. Tento čin byl soudem označen jako rasistický útok a soud jej odsoudil k ročnímu nepodmíněnému vězení. Soudce to doprovodil slovy: „Zaútočil jste na Anglii a její tradici svobody vyznání.“ Když měl pětatřicetiletý Crehan odpykanou zhruba polovinu trestu, byl ve vězení nalezen mrtvý. Bylo slibováno, že jeho případ vyšetří vězeňský ombudsman, poslední zpráva z února slibuje, že by Crehanova smrt měla být objasněna „během tohoto roku“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…