Tripartita bude dnes projednávat návrh státního rozpočtu

17.09.2014 6:03

Členové vlády, odboráři a zaměstnavatelé se dnes večer chystají společně jednat o podobě státního rozpočtu na příští rok. Předáci a zástupci firem budou chtít od kabinetu slyšet, jak v příštím roce podpoří hospodářský růst a zaměstnanost v zemi či kolik chce dát na investice. Ministerstvo financí počítá se schodkem 100 miliard korun. Výdaje by měly činit 1122,8 miliardy. Kabinet začal rozpočet projednávat minulý týden, schválit by ho měl do konce měsíce.

Tripartita bude dnes projednávat návrh státního rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řidič otevírá dveře ministerského vozu

Chystaný rozpočet počítá s růstem platů hasičů, učitelů, policistů či úředníků. Suma na výdělky by se měla zvýšit o 3,5 procenta. Zvednout se mají příští rok i důchody, a to v průměru o 200 korun. Vyjít by to mělo na sedm miliard navíc. Stát plánuje také vyšší investice, platit bude vyšší odvody zdravotního pojištění za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané.

Ministři si v srpnu vyjednali proti původnímu záměru zhruba 16 miliard korun na výdaje navíc. Podle Ministerstva financí by příjmy do státní pokladny měly zajistit vyšší výběr daní a peníze ze státních firem.

Státní dluh prý neporoste

Stomiliardový schodek by podle základní bilance na příští tři roky, kterou schválila vláda v polovině června, mělo Česko mít i v roce 2016. To by výdaje měly překročit 1147 miliard korun. V roce 2017 by měl deficit klesnout na 95 miliard korun. Ministerstvo financí je podle svého šéfa Andreje Babiše (ANO) schopno přes plánované schodky zajistit, aby státní dluh nerostl. Měl by se stabilizovat na hranici 1700 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…