Tripartita bude řešit novelu zákoníku práce i peníze z EU

06.06.2016 6:06

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se budou dnes znovu snažit najít shodu na podobě chystané novely zákoníku práce. V polovině května se nedohodli a jednání přerušili. Tripartita se zaměří i na čerpání peněz z EU, na program na podporu cestovního ruchu či plán na podporu malých a středních podniků.

Tripartita bude řešit novelu zákoníku práce i peníze z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci odborů. První zleva šéf lékařských odborů Martin Engel

Návrh změn zákoníku práce, který nově upravuje třeba práci z domova, vyvolal rozporuplné reakce. Ministerstvo práce k novele dostalo na 600 výhrad. Odbory prosazují uzákonění pětitýdenní dovolené, zrušení karenční doby, tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání, zvýšení odstupného či vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích.

Podle zaměstnavatelů by novela poškodila podniky

Vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR záměry odborářů označilo za "maximalistické nápady". Podle zaměstnavatelů novela k větší flexibilitě ve vztazích firem a pracovníků nevede, podniky by poškodila a ohrozila by jejich konkurenceschopnost.

Tripartita bude jednat také o dočerpání peněz z EU z období 2007 až 2013 a o získávání prostředků z nynějších programů. Z nich se zatím podařilo vyhlásit 252 výzev s částkou 313,6 miliardy korun, což je asi 48 procent sumy do roku 2020.

Rada hospodářské a sociální dohody by se mohla zabývat i situací v dopravě, o níž by chtěli jednat odboráři. Dopravní odbory jsou ve stávkové pohotovosti, kvůli nízkým mzdám řidičů chystají stávku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…