Tripartita bude řešit reformu školství a migraci

05.10.2015 7:54

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů budou dnes jednat o změnách v regionálním školství, o financování technických vysokých škol či o plánu na podporu malých a středních podnikatelů. Tripartita se chce zaměřit také na migraci.

Tripartita bude řešit reformu školství a migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf odborů KOVO Josef Středula

Podle zprávy pro tripartitu na konci července mělo v Česku povolení k pobytu 458 710 cizinců. Bylo jich tak zhruba o 6800 víc než na konci loňska. Od ledna do července policie zadržela 4095 lidí bez povolení. Při přejezdu přes Česko zajistila od půlky června do začátku září 2476 osob. V EU v prvním pololetí požádalo o ochranu 450 000 běženců. Česko od ledna do 25. srpna dostalo 963 žádostí.

Svaz průmyslu a dopravy před nedávnem uvedl, že české podniky by nyní daly práci 5000 uprchlíků. Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý se zmínil o tom, že by běženci mohli doplnit chybějící profese.

Peníze by měly zajistit kvalitu a dostupnost mateřských a základních škol

Tripartita se zaměří také na reformu financování regionálního školství. Nyní školy dostávají peníze podle počtu žáků. Nově by peníze podle plánů ministerstva školství měly zajistit „dostupnost a kvalitu“ mateřských a základních škol a u středních škol potřebnost pro trh práce.

Tématem budou i finance pro vysoké školy. Zatímco v roce 2005 měly veřejné vysoké školy 252 800 studentů, loni už 335 300. Zhruba 24 procent se vzdělává v technických oborech. Podíl výdajů na veřejné vysoké školství ale klesá. Před deseti lety to bylo 0,62 procenta HDP a loni 0,51 procenta. V minulém roce to činilo 21,77 miliardy korun.

Tripartita by se měla věnovat také čerpání peněz z EU. Situaci sleduje pravidelně na každém svém zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…