Tripartita chce pozvat Zemana na své jednání o hospodářském růstu

04.09.2014 16:42

Tripartita chce pozvat prezidenta Miloše Zemana na své jednání o podpoře hospodářského růstu, a to na 20. října. Jednání o rozpočtu na příští rok zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů přesunuli pak z dneška na 17. září. Novinářům to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Zeman na jednání tripartity přišel poprvé loni v červnu. Tehdy uvedl, že by se jí chtěl účastnit i v budoucnu.

Tripartita chce pozvat Zemana na své jednání o hospodářském růstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal na předvolební setkání SPO, kde přednesl motivační projev

„Na jednání plenární schůze, která bude projednávat otázky akčního plánu na podporu hospodářského růstu, pozveme také prezidenta republiky. Přivítaly to všechny strany (vláda, odbory a zaměstnavatelé) a může to být velmi zajímavý přínos do diskuze," uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Zeman byl zřejmě vůbec první český prezident, který na jednání se zástupci kabinetu, odborových svazů a podniků zavítal. Už dřív řekl, že tripartitu považuje za velmi důležitou. Za své poradce si po svém nástupu vybral mimo jiné právě Hanáka a také někdejšího šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila. Po své první návštěvě tripartity řekl, že by pokud by se osvědčila i jeho případná další návštěva, chtěl by se jednání účastnit „více méně pravidelně".

K jednání se asi sejdou i se slovenskou tripartitou

Tripartita měla dnes projednávat návrh rozpočtu na příští rok, daňová opatření či surovinovou a energetickou koncepci. Diskuzi odložila. O podobě státní pokladny pro příští rok by měla jednat 17. září od 20:00. „Jednak nebyl přítomen pan ministr financí a jednak nejsou ještě všechny podklady připraveny a sociální partneři je zatím nedostali," zdůvodnil Hanák. O daňových krocích a vnitřním trhu by zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů měli jednat v říjnu. Surovinovou a energetickou politiku by pak měli probrat v říjnu či v listopadu.

Rada hospodářské a sociální dohody plánuje také společné zasedání se slovenskou tripartitou. Chce k němu vyzvat slovenského premiéra. Podle Středuly by se obě tripartity měly sejít v prvním pololetí příštího roku a porovnat, kam obě země zatím dospěly.

Letos v polovině listopadu by se pak mohlo uskutečnit zasedání zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů s přestaviteli tripartit krajských. „Požádáme je, aby nám předložili problémy z regionů a to, jak národní tripartita může přispět k jejich řešení," uvedl Středula. Dodal, že by se takové setkání konalo vůbec poprvé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…