Tripartita projedná nemocenské či kompenzace zaměstnavatelům

21.11.2016 6:18

Dvěma variantami zvýšení dávek nemocenského pojištění při déle trvající pracovní neschopnosti či kompenzacemi pro zaměstnavatele zdravotně postižených kvůli růstu minimální mzdy se bude na dnešním jednání zabývat tripartita. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů mají na programu i plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti v příštím roce, stav čerpání prostředků z fondů Evropské unie nebo digitální agendu.

Tripartita projedná nemocenské či kompenzace zaměstnavatelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf odborů KOVO Josef Středula

Stát nyní po 14. dni nemoci poskytuje nemocným 60 procent takzvaného redukovaného denního vyměřovacího základu. Ministerstvo zvažuje, že by nově mohl od 31. do 60. dne nemoci hradit 66 procent základu, následně by šlo o 72 procent. Druhá varianta počítá s růstem rovnou na 78 procent, k posunu by došlo ale až od 61. dne nemoci. Varianty by stát stály 2,3 miliardy, respektive 2,8 miliardy korun.

Růst minimální mzdy a její vztažení i na zdravotně postižené od 1. ledna příštího roku plánuje ministerstvo práce kompenzovat zaměstnavatelům zvýšením státního příspěvku o 700 korun měsíčně. Nyní činí maximálně 8800 korun měsíčně. Zaměstnavatelé by nově na plat postižených zaměstnanců mohli využít také 2700 korun, které nyní mohou měsíčně čerpat jen na další náklady související se zaměstnáváním postižených.

Sociální partneři se seznámí i s aktualizovanou zprávou o postupu v oblasti insolvenčního práva či stavem projednávání novelizace stavebního zákona.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…