Tripartita projedná růst minimální mzdy i zaměstnávání cizinců

29.05.2017 6:17

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů budou dnes projednávat návrhy na zvýšení minimální mzdy pro příští rok. Zabývat se budou i plánem podpory malých a středních podniků či opatřeními k restrukturalizaci Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Tripartita se zaměří také na aktuální čerpání peněz z fondů EU. Na dopolední zasedání naváže odpoledne jednání se zástupci krajských tripartit o zaměstnávání cizinců a o odborném vzdělávání.

Tripartita projedná růst minimální mzdy i zaměstnávání cizinců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ministerstvo práce navrhuje zvýšení minimální mzdy od ledna o 1200 korun na 12.200 korun. Odbory žádají přidání o 1500 korun. Zaměstnavatelé jsou proti výraznému růstu nejnižšího výdělku, svou představu chtějí ministrům a předákům oznámit na dnešním jednání. O výsledné částce nakonec rozhodne kabinet, a to ještě před volbami. V koaliční dohodě a programovém prohlášení se vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) zavázala k tomu, že nejnižší výdělek přiblíží dvěma pětinám průměrné mzdy. Po zvýšení o 1200 korun by mohl dosahovat 40,5 procenta.

Krajské tripartity budou jednat o zaměstnávání cizinců. Zaměstnavatelé si stěžují na nedostatek pracovníků, síly by rádi dovezli z Ukrajiny a dalších zemí. Odbory to odmítají.

Mluvit se má i o vážné situaci ve zdravotnictví a sociálních službách. Předsedkyni Rady Asociace krajů ČR a hejtmanku Karlovarského kraje Janu Vildumetzovou mrzí, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevyslyšel žádost hejtmanů a krajské zdravotnictví a sociální služby nezařadil na jednání jako řádný programový bod. Vrásky na čele nejen krajům, ale i městům a obcím přidělává novela nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, což se týká i platů zdravotních sestřiček. Mají se zvýšit od 1. července, ale kraje nemají, kde na to vzít, podotkla Vildumetzová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…