Tripartita se zaměří na úpravu energetické koncepce

01.12.2014 6:29

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů budou dnes společně jednat o úpravách státní energetické koncepce a surovinové politiky. Zabývat se budou i čerpáním peněz z evropských fondů, rozvojem informačních technologií ve státní správě či stavem zdravotnictví. Vyslechnou také zprávu zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj o tamní situaci.

Tripartita se zaměří na úpravu energetické koncepce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf odborů KOVO Josef Středula

Energetická koncepce počítá se zajištěním energií pro Česko do roku 2040. Kolem poloviny spotřeby pokrývají domácí zdroje. Polovina pak pochází z dovozu - do tohoto podílu se zahrnuje i jaderné palivo. ČR je plně soběstačná ve výrobě elektřiny a tepla. Do budoucna se počítá s větším importem surovin. Závislost na něm by do roku 2030 ale neměla přesáhnout 65 procent a do roku 2040 pak 70 procent.

Tripartita se zaměří i na čerpání peněz z EU. Podle podkladů pro jednání se Česku letos nepodaří všechny peníze získat. Republika přijde o finance ze šesti operačních programů. Podle odhadů z února hrozilo, že by se nemuselo vyčerpat až 24,6 miliardy korun. Ztrátu se podle predikcí podaří snížit na 19,5 miliardy. Ministerstvo pro místní rozvoj ji ale odhaduje až na 23,1 miliardy.

Půjdou horníci dříve do důchodu?

Informační technologie podle návrhu koncepce, kterou chystá ministerstvo vnitra, nemá stát provázané, jejich řízení není koordinované a data se nedají propojit. Sdílení chybí. Také závislost na dodavatelích je velká. Tripartita bude jednat o cestě ke zlepšení.

Podle zprávy vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj je nutné pro tyto regiony zajistit finance a zvýhodnit je při rozdělování evropských peněz. Zmocněnec doporučuje zrušení limitů uhlí a vrácení možnosti vyvlastnění ve veřejném zájmu do horního zákona. Žádá i snížení důchodového věku pro horníky či "další formy motivace" pro investory.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…