Trochu jiný pohled na prezidenta Zemana. Všem prý ukázal, jak se získává prostor

16.08.2019 21:32

Komentátor Jan Januš se na serveru Info.cz vyjádřil k prezidentu Miloši Zemanovi a k tomu, jak řeší nominaci na post ministra kultury. „Zeman je silný, vybojoval si víc místa,“ uvedl.

Trochu jiný pohled na prezidenta Zemana. Všem prý ukázal, jak se získává prostor
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Prezident Miloš Zeman svévolně nejmenuje novým ministrem kultury Michala Šmardu (ČSSD). Můžeme se rozčilovat nad tím, že porušuje Ústavu a jeho argumenty stojí na vodě, ničeho ale stejně nedosáhneme. Musíme to vzít jako fakt,“ uvedl Januš a dodal, že mezi psanou ústavou a ústavou faktickou se teď bude kvůli hlavě státu rozlišovat. 

Následně se ve svém komentáři obrací na ústavu z roku 1948, kdy sice byla demokratická – částečně – ve skutečnosti se však zkreslovala, aby odpovídala reáliím zrůdného komunistického režimu. 

Původní text ZDE

„Bylo by silně nadnesené srovnávat tehdejší situaci s tou dnešní, přesto jsme svědky okamžiku změny a jisté paralely najdeme. Miloš Zeman, vědom si své síly a naopak slabosti svých protihráčů, posouvá hranice prezidentského úřadu. Zkouší, kam to ještě půjde. Ví, že nemá co ztratit. A to ani právně, ani fakticky. Žaloba na něj neprojde, justice na něj bude krátká. A ti, kteří ho nevolili a odpuzuje je Zemanův výkon mandátu, na něj budou nadávat pořád stejně,“ dodal Januš.

Závěrem dodal, že o ústavní postupy nyní svádějí boj silnější a slabší. „A hodí se dodat, že se to netýká jen těch nejvýše postavených ústavních činitelů. Třeba i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se ještě před pár lety těšil daleko silnějšímu postavení, než předpokládá Ústava i zákony. Jen díky tomu, že mu to umožnil prezident. Miloš Zeman si totiž od něj nechával radit ohledně obsazování Ústavního soudu a Rychetský si jej namíchal tak, jak se mu zdálo nejlepší. Teď už ale Zeman Rychetského neposlouchá a ten se s tím odmítá smířit,“ uzavřel Januš se slovy, že Rychetský navíc vysílá nyní i polibky smrti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…