Trochu jsme si zapiklili, chlubil se funkcionář ČSSD. Takto se prý poslední noc domlouvala podpora pro Sobotku

11.03.2017 7:21

„Trochu jsme si zapiklili,“ prohlásil podle sobotních Lidových novin jeden z krajských lídrů ČSSD, když popisoval brněnský sjezd strany. Deník přibližuje, jak takové kutí piklů vypadá.

Trochu jsme si zapiklili, chlubil se funkcionář ČSSD. Takto se prý poslední noc domlouvala podpora pro Sobotku
Foto: Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Sjezd ČSSD v Brně

V pátek ráno dorazilo do Brna na 700 delegátů ČSSD, aby tu na 39. sjezdu strany potvrdili v pozici předsedy strany Bohuslava Sobotku. Členy strany sice před vstupem do sálu přivítalo pár protestů s transparenty, na nichž stálo např. „Stop bakalizaci bytů“ v narážce na kauzu OKD, ale samotný sjezd probíhal v klidu. Jak to na sjezdech politických stran bývá, procedury odehrávající se na sjezdech jsou prodiskutovávány dlouho dopředu.

Sobotka na sjezdu získal bezmála 70 procent hlasů všech delegátů. Prý se o to postarali především tři matadoři pražské politiky Miroslav Poche, Karel Březina a Petr Hulinský. Pražská ČSSD je tradičně silná při vyjednávání. „Trochu jsme si zapiklili,“ pronesl jeden z krajských lídrů. Piklení se odehrávalo během čtvrteční noci v brněnských hotelech, kde delegáti uzavírali patřičné dohody. „Až to na mě ráno působilo trochu tísnivě. Kam jsem se podíval, všude samý sociální demokrat,“ žertoval jeden ze straníků.

Na samotném sjezdu delegáti debatovali o nominačním projevu Bohuslava Sobotky. Premiér tvrdě kritizoval svého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), ale někteří delegáti čekající ve frontě na svíčkovou si prý mezi sebou špitali, že Sobotka je premiér, takže by mohl s Babišem zatočit. „Jenže my s ním vládneme. Tak máme bouchnout do stolu a usilovat o jeho konec ve vládě,“ říkal svému kolegovi.

Určitá nespokojenost prý panovala v křídle Jeronýma Tejce, který na sjezdu prohrál, co mohl.

Vedle toho si pánové a dámy stěžovali, že se na sjezdu nerozebírá program strany. A co pak mají členové strany říkat kolegům v místních buňkách strany a voličům? „Jsme to pak my, krajští a okresní funkcionáři, kteří musíme ve svých buňkách prezentovat straníkům hlavní teze strany v předvolební kampani a hlavně o našich nápadech přesvědčovat voliče,“ posteskl si jeden z delegátů.

Na sjezdu rezonuje také otázka konečného vyřešení sporů s již zesnulým bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…