Trochu pomoct, trochu škodit... Komunista rozetnul Partii básničkou o lidovcích, Jurečka jen koukal

19.02.2017 12:25

Hosty nedělní Partie na televizi Prima byli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a jeho stínový protějšek z KSČM Pavel Kováčik. Bavili se spolu mimo jiné o kvalitě českých potravin. Kolik utrácíme za jídlo a kdo za to může? Došlo i na vykořisťování starých babiček. V závěru přednášel Kováčik posměšné rýmy o lidovcích.

Trochu pomoct, trochu škodit... Komunista rozetnul Partii básničkou o lidovcích, Jurečka jen koukal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Šéf resortu zemědělství hned v úvodu pořadu konstatoval, že v Česku máme desítky ohnisek ptačí chřipky, ale chovatelé, kteří budou muset vybít své chovy drůbeže, dostanou patřičnou finanční náhradu. V tuto chvíli má ministerstvo k dispozici 31 milionů korun. Pokud peníze dojdou, Jurečka prý půjde za ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a získá další peníze.

Kováčik v souvislosti s ptačí chřipkou načrtl hrozivou představu. „Musím říci, že situace není úplně nevážná. Z minulosti známe případy, kdy viry ptačí chřipky zmutovaly a pak z toho byla celosvětová zdravotnická krize, která ohrožovala lidi,“ poznamenal poslanec.

Kolik utrácíme za jídlo a kdo za to může?

Posléze se hosté věnovali růstu cen potravin. Ceny vzrostly o nějakých devět procent, což není málo, ale ministr okamžitě uklidňoval, že český spotřebitel vydává za jídlo do dvaceti procent svých příjmů, což je v porovnání se západními zeměmi poměrně méně. Kováčik okamžitě doporučil, aby penze, ale i minimální mzda rostly alespoň tak rychle, jak roste inflace.

Jurečka doplnil, že na nemalých cenách potravin mají podíl také obchodníci, kteří si nasazují vysoké marže. Obchodní řetězce prý takto znevýhodňují české výrobce. „O tomto problému už se v České republice mluví asi 12 až 13 let a my se tomu věnujeme už dva a půl roku. To jsou ale věci, které na národní úrovni neovlivníte. Rada ministrů zemědělství uložila eurokomisaři pro zemědělství, aby situaci řešil,“ upozornil Jurečka.

Úkolem eurokomisaře bude připravit směrnici, která by měla zakázat prodej některých potravin za podnákladové ceny. Rovné podmínky pro všechny dokážeme nastavit jen na evropské úrovni. „Do konce roku by to mělo být sepsáno a poté to vstoupí do legislativního procesu,“ sliboval Jurečka.

„Možná bychom se měli přestat ohlížet na to, co nám z Evropské komise kdo poroučí, a měli bychom začít za každou cenu prosazovat své zájmy,“ apeloval na ministra okamžitě Kováčik.

Jurečka připomněl, že obchodní řetězce žijí v zajetí slevových akcí. Čeští spotřebitelé se orientují především podle ceny. Kupují to, co je levnější. Řetězce to vědí a 60 procent potravin prodávají v akcích. Možná by řetězce rády vystoupily ze začarovaného kruhu, ale nevědí jak. Kvůli tlaku na nižší ceny upadá také kvalita mnoha potravin. Opakovaná šetření prokázala, že výrobek prodávaný v Německu je lepší než formálně tentýž výrobek prodávaný v Česku.

Vykořisťování babiček

Ve druhé polovině pořadu bylo otevřeno téma zákona o příživnictví. Zákon platil před listopadem 1989 a komunisté by se k němu rádi vrátili. „Ty mladé muže, kteří mohou pracovat, ale pracovat nechtějí, musíme postihnout, protože není možné, aby žili na úkor vykořisťovaných babiček,“ hřímal Kováčik.

Jurečka kontroval, že zákon o příživnictví komunisté v minulosti zneužívali proti odpůrcům svého režimu a zdá se, že některá svá myšlenková schémata zkrátka nechtějí opustit. Místo zákona o příživnictví doporučoval pozitivně motivovat lidi k tomu, aby si práci hledali. Pověstná sociální síť by podle lidovce neměla fungovat ani tak jako záchytná síť, ale spíš jako trampolína, která člověku pomůže co nejrychleji se znovu začlenit do pracovního procesu.

Kováčik si ovšem trval na tom, že návrh komunistického zákona má význam. „Jenom proto, že je člověk lenoch a nechce se mu dělat, tak vykořisťuje své rodiče, vykořisťuje svou obec. Tam je ta díra na trhu a tohle musíme řešit,“ zdůrazňoval.

Sociálním demokratům se nedá věřit

Pánové také našli téma, na kterém se dokázali shodnout. Svorně předvolebně kritizovali sociální demokracii. Podle Kováčika je dnes ČSSD jen těžko čitelná. Sice něco slibuje voličům, jenže před minulými volbami také slibovala, že něco udělá s církevními restitucemi a pak kde nic, tu nic. „Sociální demokracie je pro nás nedůvěryhodná,“ prohlásil bez obalu komunista.

Jurečka sáhl k ještě ostřejším vyjádřením. ČSSD má podle jeho názoru problémy a marně z nich hledá cestu ven. Třeba tím, že nabízí povolební spolupráci komunistům.

„Mně to ilustruje to, v jaké obrovské křeči je sociální demokracie poté, co prohrála krajské a senátní volby. ČSSD se stává velice nedůvěryhodným partnerem, i pro KDU-ČSL... Kdyby se sociální demokraté raději zaměřili na témata, která mohou do voleb ještě ovlivnit, a to je rychlejší internet nebo lepší školství, což jsou resorty, kde mají své ministry a mohli by to změnit,“ kroutil hlavou Jurečka.

Kováčik konstatoval, že o povolební spolupráci lze jednat i po volbách. Neopomněl však ironicky okomentovat také roli lidovců ve vládní koalici. „Trochu pomoct, trochu škodit, to se může vždycky hodit,“ zarýmoval si Kováčik na konto KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…