Trojkoalice asi přijme návrh služebního zákona ČSSD, míní Jurečka

12.01.2014 17:45

Trojkoalice se chystá ve sněmovně nejspíš podpořit předložený poslanecký návrh služebního zákona z dílny ČSSD. Připravuje ale jeho "rozsáhlé změny", které chce prosadit při dalším projednávání normy. Tento týden o nich bude jednat. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Trojkoalice asi přijme návrh služebního zákona ČSSD, míní Jurečka
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

Rusnokova vláda v demisi návrh služebního zákona poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) odmítla, ve středu chce přijmout vlastní verzi. Prezident Miloš Zeman stanovil jako podmínku pro jmenování kabinetu to, aby návrh služebního zákona prošel v dolní komoře takzvaným prvním čtením, tedy uspěl při počátečním projednávání. Norma nevyžaduje od ministrů lustrační osvědčení. To by měl nejspíš problém získat předseda ANO a kandidát na šéfa resortu financí Andrej Babiš.

"Pokud je to jediná šance, jak ukončit provizorium vlády Jiřího Rusnoka a umožnit vznik nové vlády s politickou důvěrou a politickým mandátem, tak jsme v situaci, kdy budeme muset v prvním čtení přijmout návrh z dílny Jeronýma Tejce," uvedl Jurečka, který by v nové vládě mohl usednout v křesle ministra zemědělství.

Řekl, že koaliční odborníci už pracují na rozsáhlých připomínkách. Výsledky expertního týmu by měli lídři koalice projednat v týdnu. Jurečka dodal, že se do změn při dalším projednávání ve sněmovně mohou pak promítnout i některé věci z návrhu Rusnokovy vlády. 

Zbytečný tlak na rychlé přijetí

S tím souhlasí i šéf poslaneckého klubu opozičních komunistů Pavel Kováčik. Podle něj je po schválení v prvním čtení možnost projednat služební zákon "časově neomezeně" a změny do něj zapracovat. Míní, že normu je nutné přijmout, protože "lidi už natahování nebaví" a chtějí vidět výsledek voleb.

Lidovci ale žádali, aby služební zákon neumožnil vykonávat funkci ministra tomu, kdo aktivně spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB). Místopředseda strany dnes řekl, že se koalice dostala "úplně naprosto zbytečně pod tlak". Mínil tím požadavek prezidenta. Dále řekl, že podle něj ani "zprávy z Bruselu" nehovoří o tom, že by se zastavila výplata evropských peněz, pokud by Česká republika letos či od ledna příštího roku služební zákon neměla.

Norma má odpolitizovat státní správu a zvýšit odpovědnost úředníků za nezákonná rozhodnutí. Podle Rusnokovy vlády by některé části předloženého návrhu mohly být v rozporu s Ústavou. S tím nesouhlasí ani Tejc jako předkladatel zákona, ani šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Služební zákon má Česká republika od roku 2002, jeho podstatná část ale nikdy nenabyla účinnosti. Ta se odkládala pětkrát, naposledy na leden 2015. Sociální demokraté předložili do sněmovny těsně před Vánocemi stejnou novelu, kterou prosazovali už v minulém volebním období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …