Trojnásobek průměrného platu pro soudce je normální. Máme být jednou z nejprestižnějších profesí, vysvětloval Moravcovi soudce Baxa

31.05.2015 14:07

Hostem první části Otázek Václava Moravce byl Josef Baxa, předseda nejvyššího správního soudu. S Moravcem diskutoval nejen o stavu české justice, ale i o kauze Jany Nečasové.

Trojnásobek průměrného platu pro soudce je normální. Máme být jednou z nejprestižnějších profesí, vysvětloval Moravcovi soudce Baxa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Baxa dostal v úvodu pořadu prostor k vyjádření se k nejčerstvějšímu pátečnímu výroku v kauze Jany Nečasové. Advokát jednoho z obžalovaných, Tomáš Sokol, se již v pátek vyslovil v tom smyslu, že rozsudek soudu byl adekvátním zhodnocením důkazů, ale že vůbec netuší, co to změní na negativním mínění veřejnosti. Naopak podle žalobce Rostislava Bajgera je rozsudek soudkyně Králové špatný.

„Byla to očekávaná kauza, každý si myslel, že to dopadne jinak. Bude ale ještě třeba sledovat, jako to celé dopadne,“ řekl Baxa k pátečnímu rozsudku a dodal, že si podle něj zaslouží silný komentář, že se rozsudky vyhlašují veřejně. „Je to ústavní pravidlo a je velmi důležité, aby veřejnost věděla, jak, ale hlavně proč soud tak či onak rozhodl,“ vyjádřil se ke kauze s tím, že asi nešlo o nějaký protiústavní postup soudkyně, ale rozhodně jej překvapil.

Ten se vyjádřil i k tomu, že je možné, že by případně kauza mohla skončit u něj na stole, ale zatím je k tomu ještě daleko. „Ještě to není u konce a dovolím si spekulovat, že se to vyjádření ještě někde objeví,“ vyslovil Baxa svou domněnku s tím, že jelikož bylo vynesení rozsudku veřejné, nevidí důvod, proč nebylo odůvodnění také veřejné. „Trošku to ublíží přesvědčivosti,“ prohlásil.

Soudci nejsou lobbistickou skupinou

V další části si s Václavem Moravcem povídal o možné změně v zákonu o státním zastupitelství. „Postup státního zástupce není vůbec předmětem zákona o státním zastupitelství a myslím si, že pokud se politici domnívají, že justici odmění nebo ztrestají, když jí dají více autonomie, tak se pletou,“ řekl předseda nejvyššího správního řízení s tím, že v otázce nového zákona si myslel sám, že vláda dospěla k tomu, že je ten současný model nějak vyčerpaný a že bude chtít něco změnit.

 „Vyjadřujeme skepsi, jestli ministerstvo dokáže řídit justici schopně. Když říkáme, že je justice v nějakém stavu, tak bychom měli zkoumat, proč tomu tak je,“ řekl v pořadu Baxa, podle něhož by měla být spolupráce mezi Ministerstvem spravedlnosti a soudci komplexní. „Měla by to být nadčasová a nadstranická záležitost,“ vyslovil se a dodal, že soudci nejsou žádná lobbistická skupina.

Podle něj by také měly být platy soudců zachovány takové, jaké jsou. „Samozřejmě rovnováha a dělba moci by měly znamenat rovnováhu v platech, ale to je otázkou parlamentu. Pokud jsme jednou z nejprestižnějších profesí, je, myslím, trojnásobek průměrného platu normální,“ projevil Baxa svůj názor ke zvyšování soudcovských platů a připustil, že se soudci občas zabývají zbytečnými formalitami. „Možná bychom mohli v naší řeči být srozumitelní i laikům,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…