Trpěl jsem, dovedete si to představit? Nové detaily o akci "Kalouskova cisterna"

08.07.2013 9:41

Ruský podnikatel Alexej Torubarov promluvil o akci, která se na začátku května odehrála na pražském Letišti Václava Havla. Ačkoli se ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg (TOP 09) zaručil za podnikatelovo nevydání, věc se zvrtla a pětice ministrů české vlády se při scéně jako vystřižené z akčního filmu snažila na poslední chvíli jeho vydání zabránit.

Trpěl jsem, dovedete si to představit? Nové detaily o akci "Kalouskova cisterna"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na inauguraci Miloše Zemana

Torubarov se o tom, že bude vydán do Ruska, dozvěděl již 1. května, den na to jej policisté v kuklách a samopaly v rukou vezli na letiště, popisuje podnikatel pro server Lidovky.cz. A to navzdory tomu, že šéf české diplomacie se za jeho nevydání zaručil. Schwarzenberg se kvůli tomu narychlo sešel s ministrem vnitra Janem Kubicem a žádal ho, aby zakročil. Tak se rozjela záchranná akce, kterou Kubice pověřil policejního prezidenta Martina Červíčka.

Kalouskova cisterna

Na letišti si mezitím převzali ruští agenti podnikatele Torubarova od českých policistů a usadili jej do letadla. Poté nabraly události nečekaný spád. V tu chvíli se totiž o podnikatelovu záchranu pokoušelo hned pět českých ministrů. Jejich akce ale nakonec úspěšná nebyla. A to i přes nevídaný kousek ministra financí Miroslava Kalouska, který ve snaze zabránit letadlu vzlétnout, před něj nechal přistavit cisternu.

Torubarov prý přesto v ten moment poprvé ucítil naději na zvrat. "Dovedete si představit, v jakém jsem byl stavu? Chápal jsem, že se v tu chvíli rozhoduje o mém osudu. Trpěl jsem, dovedete si představit?" ptá se více než dva měsíce po transportu do vlasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…