Trpký spor mezi ministrem zdravotnictví a šéfem záchranky. Odhalen zde na PL.cz

27.06.2014 12:08

Resort zdravotnictví prověřuje, proč mají záchranáři v Praze opakované problémy s umístěním pacientů do některé z nemocnic. V jednom ze svých vyjádření nařkl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) šéfa záchranné služby v Praze a senátora Zdeňka Schwarze z toho, že nedostatečně komunikuje. Ten to ale odmítá a své stanovisko vysvětluje na dotaz čtenářky serveru ParlamentníListy.cz.

Trpký spor mezi ministrem zdravotnictví a šéfem záchranky. Odhalen zde na PL.cz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Schwarz (ODS)

„Ministr zdravotnictví si i v souvislosti s problémy umísťováním pacientů ze záchranek do nemocnic stěžuje i na špatnou komunikaci s vámi. Prý problémy neřešíte s ním, ale přes média. Je to pravda?" položila dotaz řediteli Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy a senátoru Zdeňku Schwarzovi čtenářka ParlamentníchListů.cz.

„Plánujete se s ním sejít, a proč jste to ještě neudělal? A považujete tento problém za tolik závažný, nebo spíš jde o ojedinělé případy?" zajímalo uživatelku s pseudonymem „michaelapusakova" dále.

Celý dotaz i odpověď senátora Schwarze najdete ZDE.

Senátor odpovídá jednoznačně: „Pan ministr nekomunikuje vůbec. Na společné jednání o pražských problémech ve zdravotnictví jsem jej vyzval já, stejně jako všechny minulé ministry. Nepřišel a o další neprojevil zájem. Já se přeci nebudu jej doprošovat a zvát opakovaně. Jsme dospělí lidé a snad má kapku slušnosti. A pokud jej skutečně problém zajímá, tak by měl aktivně také k tomu přistupovat. Komunikuji s každým, kdo o problém má zájem. Informuji o problémech trvale všechny aktéry," napsal Schwarz.

Ministerstvo chce podle senátora svalit vinu na záchranáře

Šéf pražské záchranky nazval reakce Ministerstva zdravotnictví za „hysterické, neuvážené až agresivní" se snahou problém přenést na zdravotnickou záchrannou službu a najít viníka na straně záchranářů. „Bohužel se k tomu vyjadřují lidé, kteří o problémech nevědí podstatné informace a mnohdy lžou," podotýká Schwarz.

Senátor dále ujišťuje, že nemá problém sejít se s každým, ovšem pokud o to nejeví ministr Němeček zájem, nemůže ho úkolovat a nutit, aby na sjednané schůzky přišel.

Politik a lékař se vyjádřil také k tomu, jak problém vnímá. „Z pohledu čísel jde o problém menšinový, ale z pohledu pacienta a závažnosti jejich zdravotního stavu je to problém velmi vážný, protože těm lidem jde o zdraví i někdy přímo o život. A také to prodražuje náklady záchranné služby, které hradí občané ze zdravotního pojištění a z daní. Zvyšuje to i nároky na naše zaměstnance, kteří jsou tak vystaveni riziku a stresu," napsal ve své odpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…