Truchlivé srovnání výplat: Jsme prý ještě větší chudáci, než jsme si mysleli

14.01.2014 7:55

Když se srovná, co si za průměrný plat může koupit Čech a Němec, vychází z toho obyvatelé České republiky výrazně hůře. Tato informace nejspíš nikoho nepřekvapí, ale že je rozdíl mezi oběma národy tak výrazný, to prý překvapí. Podle velkého srovnání deníku Blesk těžko volit jiná slova, než že jsme německým sousedům pro smích.

Truchlivé srovnání výplat: Jsme prý ještě větší chudáci, než jsme si mysleli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Němec si totiž za svůj průměrný plat může dopřát mnohonásobně více než jeho český protějšek. Průměrný plat ve spolkové republice činí po přepočtu na koruny 102 281 korun. V ČR si vyděláte průměrně 24 836 korun. Poměr cen tomu však rozhodně neodpovídá.

Jedinou srovnávanou položkou, která je mezi oběma zeměmi zhruba v rovnováze, je sklenička červeného vína v restauraci. Zhruba o třetinu více si z průměrného platu mohou Němci koupit brambor, a poměr 1,8 byl přiřazen k lístku do kina, láhvi piva a vína a šálku kávy v restauraci.

Všechny další položky, včetně chleba, jablek, mléka nebo benzinu pak v drahotě převyšují Německo více než dvojnásobně. Benzinu si za průměrný plat nakoupí Němec 3,5krát více, mléka dokonce čtyřikrát. A například kakao je v ČR v přepočtu na plat dražší více než třináctkrát.

Žalostné skóre podle Blesku posílila i listopadová intervence České národní banky, která snížila hodnotu koruny vůči euru téměř o dvě koruny. O ty se nyní český spotřebitel musí uskromnit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…