Trudný výčet karlovarského poslance: Mattonku jsme nechali Italům, Becherovku Schwarzenbergovi. A teď ještě lithium Australanům?

06.10.2017 18:42

Poslanec Zdeněk Soukup (ANO) ve svém příspěvku na facebookovém profilu hovoří o úmyslu komunistů svolat mimořádnou schůzi současné Poslanecké sněmovny kvůli memorandu Ministerstva průmyslu a obchodu a australské firmy European Metals Holdings. Ta má být pověřena těžbou a zpracováním lithia.

Trudný výčet karlovarského poslance: Mattonku jsme nechali Italům, Becherovku Schwarzenbergovi. A teď ještě lithium Australanům?
Foto: red, jp
Popisek: Zdeněk Soukup (ANO)

Soukup ve svém příspěvku uvedl, že svolání mimořádné schůze podpoří. „Zastupuji voliče z Karlovarského kraje. Tady máme hořkou zkušenost. Na našem území v Jáchymově se těžil uran. Velky bratr Sovětský svaz téměř vydrancoval zásoby. Co jsme z toho měli? Nic. Podobnou zkušenost máme z privatizace Mattonky. Tehdejší vládní pohůnci šli italské firmě tak na ruku, že od lukrativní stáčírny oddělili lázně,“ podotkl Soukup s tím, že příběh chátrání nádherného lázeňského komplexu je všeobecně známý. 

„Italové plní do lahví drahocennou vodu, bohatnou a region je na tom tak, že nemá kdo sponzorovat kulturu a sport. V Karlových Varech zanikla stálá divadelní scéna, slavný Karlovarský symfonický orchestr se z úctyhodného tělesa stal komorním seskupením. Na nedostatek peněz schází na úbytě i někdejší mistr hokejové extraligy Energie Karlovy Vary. A do třetice – z někdejšího ‚třináctého pramene‘, karlovarské Becherovky, se po prodeji zahraničnímu partnerovi stala v Evropě druhořadá značka... Karlovaráci nikdy nezapomenou, jakou roli v tom sehrál pan Schwarzenberg,“ poukázal Soukup.

„Z celého toho bohatství patří dnes Karlovarskému kraji poslední příčky v úrovni vzdělanosti, ve výši průměrné mzdy a v dalších ukazatelích. A ‚čerte tu máš kropáč‘, lithium se zase nalézá hlavně na Karlovarsku. Příběhy s uranem, minerální vodou a dalšími zdroji už se nesmí opakovat,“ uzavřel Soukup se slovy, že bude usilovat, aby těžba, a pokud možno i zpracování, zůstala v českých rukou. A chce také to, aby těžbu i zpracování prováděla firma se sídlem a s povinností platit daně v Karlovarském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…