Trudný život muslimských trestanců. Lidovky.cz vyzývají vězeňskou službu, aby s tím konečně něco udělala

23.08.2015 9:39

Podle údajů Českého statistického úřadu počet muslimů žijících v Česku mírně stoupá, a zároveň s tím roste počet vyznavačů islámu, kteří se ocitli v Česku ve vězení. To podle Lidových novin přináší i větší tlak na vězeňskou službu, aby vycházela vstříc náboženským specifikům této komunity. Vězeňská služba čím dál častěji řeší stížnosti věřících, kteří kupříkladu odmítají vepřové nebo požadují úpravu denního režimu, když zrovna světí ramadán.

Trudný život muslimských trestanců. Lidovky.cz vyzývají vězeňskou službu, aby s tím konečně něco udělala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Lidové noviny zmínily stížnost vězně jménem Ziyad Onallah (z něhož ovšem redaktor vytvořil fiktivní postavu jménem „Onallaha Ziyada“ – pozn. red.), který si oficiální cestou stěžoval, že mu nebyla umožněna změna vězeňského režimu tak, aby mohl světit ramadán. Lidové noviny zdůrazňují, že těchto stížností přibývá. Podle jejich redaktora mohou mít často racionální jádro a navíc by prý pro personál věznice nebylo až tak náročné požadavkům muslimských trestanců vyjít vstříc.

Věznice namítají, že například na požadavek podávat jídlo až po západu slunce nebo umožnit odnášet si jídlo na ubikaci nejsou zařízeny. „Toto je rámec ve věznici daný hygienickými předpisy. V letních dnech hrozí vyvolání epidemiologického onemocnění způsobujícího zdravotní obtíže,“ vysvětluje Hana Löffelmannová, mluvčí vězeňské služby.

Muslimové si však stěžují, že za těchto okolností prakticky nemají šanci se celý měsíc ramadánu najíst. Objevují se rovněž požadavky na stravu, která by dodržovala muslimská pravidla halal, o nichž server ve zvláštním boxu čtenáře poučuje, že „muslimská víra doporučuje konzumovat jen některé druhy potravin či je speciálně upravovat – podobné je to i v judaismu“.

Naopak v jiných věcech je muslimům v českých věznicích ochotně vycházeno vstříc. Je jim dovoleno modlit se podle potřeby, a to přímo na koberečku. Například v ruzyňské věznici, kde je k dispozici modlitebna a jednou za dva týdny tam dochází laický muslimský duchovní.

Lidovky.cz připouštějí, že někteří vězni přešli k muslimské víře jen proto, aby získali něco navíc. Když prý takoví „konvertité“ zjistí, že příklon k islámu žádné výhody nepřináší, někdy si to rozmyslí. Už při nástupu do vězení se přitom vězeňská služba budoucích vězňů ptá na jejich vyznání. A někteří z těch, kteří tvrdí, že jsou muslimové, neumějí popsat ani jeden z pěti základních pilířů islámu. „Existují však také dva případy, kdy vězni změnili svou víru díky vlivu cizince či ‚autoritativnějšího‘ jedince. Je zdokumentován také případ, kdy byl český vězeň po konverzi umístěn do oddělení s ortodoxním muslimem, pro něhož byl však terčem posměchu,“ píše server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…