Trump a Sýrie: Z této skutečnosti by Putin mohl mít opravdu velkou radost

11.11.2016 21:33

Prezident Bašár Asad, kvůli kterému před více než pěti lety vypukla občanská válka v Sýrii, se prý raduje ze zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA. Věří totiž, že se nový šéf Bílého domu domluví s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, a Asad tak bude moct zůstat u moci. Barack Obama podobnou úvahu vždy považoval za nepřijatelnou. Asad má proto důvod oslavovat rozhodnutí amerického lidu. A spolu s ním snad i jeho ruský spojenec Vladimir Putin.

Trump a Sýrie: Z této skutečnosti by Putin mohl mít opravdu velkou radost
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Server The New Yorker uveřejnil úvahu, v níž autor Dexter Filkins prohlašuje, že syrský diktátor Bašár Asad má radost ze zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Poradce Bašára Asada Bouthaina Shaaban dokonce americký lid pochválil za to, jak skvělé poselství vyslali Američané celému světu. Syrský prezident skutečně má naději, že nového šéfa získá na svou stranu.

Trump sice během předvolební kampaně prohlásil, že nemá Asada rád, ale stejně tak nemá rád Islámský stát a považuje za důležité, že Asad s islamisty bojuje a stejně tak s nimi bojuje Rusko. Islámský stát tedy zřejmě považuje za nepřítele číslo jedna a ve jménu porážky radikálů bude zřejmě ochoten domluvit se na užší spolupráci v Sýrii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Celý komentář naleznete zde.

„Asad rozehrál svou hru s cynickou brilantností. Válka v Sýrii představuje katastrofu epických rozměrů: na půl milionu lidí zemřelo, další miliony byly vyhnány ze svých domovů a národ leží v troskách. Asad byl dokonce označen za válečného zločince, jenže současně vykreslil sám sebe jako předního bojovníka proti Islámskému státu a Írán, Hizballáh a především Rusko se rozhodly Asada zachránit,“ píše komentátor.

Situaci komplikoval i sám prezident Obama, když konstatoval, že Asad musí v pozici prezidenta skončit, a pokud použije chemické zbraně, dostane co proto. Když je ovšem pravděpodobně použil, nestalo se nic. Obama si spočítal, že možné bezvládí, které by mohlo v Damašku nastat, může být ještě horší než sám Asad, protože by ho mohl využít Islámský stát.

Podle agentury Reuters však ani Trump není pro Asada zcela ideálním kandidátem. Budoucí šéf Bílého domu totiž opakovaně pohrozil, že roztrhá jadernou dohodu s Íránem, o kterou se zasadil Barack Obama. Írán je kromě Ruska druhým klíčovým spojencem Bašára Asada. A přece bude zřejmě prožívat klidnější noci, než kdyby se prezidentkou stala Hillary Clintonová.

Text agentury Reuters naleznete zde.

„Musíme se teď vézt na vlně, která je pro nás příznivější, a maximálně ji využít,“ sdělil agentuře jeden Asadův vládní úředník pod podmínkou zachování anonymity. Reuters však toto nadšení obratem mírní. Trump nebude ve Spojených státech vládnout sám. Bude potřebovat ministry a také republikánský Kongres na své straně. A mnoho republikánů se netají tím, že nesnáší jak Írán, tak Asada, tak Rusko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…