Trump a teroristé z Islámského státu. Podle amerického psychologa mají mnoho společného

30.10.2016 8:13

Americký republikánský kandidát Donald Trump a teroristé z Islámského státu mají cosi společného. Jak Trump, tak Islámský stát potřebují v lidech vyvolávat strach, aby si udrželi svůj vliv. Tato slova nezazněla z úst demokratky Hillary Clintonové. Pronesl je v Praze slavný americký psycholog profesor Philip Zimbardo.

Trump a teroristé z Islámského státu. Podle amerického psychologa mají mnoho společného
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

Americký psycholog profesor Philip Zimbardo, jenž se specializuje na chování lidí v mezních situacích, dostal za své celoživotní dílo čestný doktorát Univerzity Karlovy. Jako muž, který toho hodně ví o lidském strachu, pronesl pro Český rozhlas varovná slova. Americký prezidentský kandidát Donald Trump podle jeho názoru těží z toho, že vyvolává v Američanech strach. O totéž se přitom relativně úspěšně snaží i radikálové z Islámského státu, a to nejen na Blízkém východě.

„Podle Zimbarda chtějí teroristé především navodit atmosféru strachu a k tomu využívají psychologii. Z toho prý plyne, že jejich záměry plní už samotné poplašné zprávy,“ píše server ČRo. Poplašné zprávy však nepomáhají jen teroristům. V prezidentských volbách v USA ze strachu lidí dokáže těžit i Donald Trump. Zdá se totiž, že dnes lidé stojí proti často zcela neviditelnému nepříteli. Už 11. září 2001 ukázalo, jak neviditelný nepřítel to je, jak je nebezpečný a jak těžko se proti němu bojuje.

Kdo chce získat pozornost občanů, pomůže mu, když dá tomuto do značné míry neviditelnému nepříteli konkrétnější tvář. „Právě v tom spočívá obava z migrantů, které zneužívá i republikánský kandidát Donald Trump, když varuje před muslimy nebo Mexičany. A tímto bezpečným cílem se může stát jakákoli skupina, kterou je možné definovat jako nějak odlišnou,“ vysvětloval Philip Zimbardo. 

Celý článek naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…