Trump chystá něco opravdu velkého. A pozor, nejde o Rusko ani KLDR

13.11.2017 13:08

Přinést na Blízký východ mír se nepodařilo ani Ronaldu Reaganovi či Georgi Bushovi, Donald Trump však podle deníku The New York Times chystá plán, který by měl desítky let trvající konflikt mezi Palestinou a Izraelem jednou provždy ukončit.

Trump chystá něco opravdu velkého. A pozor, nejde o Rusko ani KLDR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze proběhla demonstrace na podporu Palestiny

O setrvalý mír se snažilo mnoho Trumpových předchůdců v Bílém domě, ale nikdo z nich nebyl nakonec úspěšný. Vždy došlo jen na časově omezený klid zbraní, a poté se konflikt rozhořel v ještě větší intenzitě. Nepomohla ani iniciativa demokratického prezidenta Billa Clintona a následně udělení Nobelovy ceny míru vůdci palestinských teroristů Jásiru Arafatovi a izraelským politikům Šimonu Peresovi a Jicchaku Rabinovi v roce 1994.

Jak píše dopisovatel z Bílého domu pro The New York Times Peter Baker, Trumpův tým chystá řešení, které sám prezident nazývá „konečnou dohodou“. V rámci dohody by měly být vyřešeny všechny zásadní rozpory, které mezi Palestinou a Izraelem existují. Včetně rozdělení Jeruzaléma a osídlení okupovaných území na západním břehu řeky Jordán. „Strávili jsme v posledních měsících mnoho času při jednání s Izraelci i Palestinci,“ říká hlavní vyjednavač prezidenta Jason D. Greenblatt.

Celý text v angličtině je ZDE.

Podle Greenblatta nehodlá americká strana oběma znesvářeným sousedům nic diktovat. „Naším cílem je vzájemnou dohodu usnadnit, nikoli ji vnucovat. Trvalá mírová dohoda by měla zlepšit životy Izraelců a Palestinců i bezpečnost v celém regionu,“ cituje autor článku Greenblatta s konstatováním, že tuto zásadní výzvu se rozhodl Trump přijmout již při svém vstupu do Bílého domu na začátku letošního roku.

Jedním z problémů, které mohou po případném souhlasou obou stran s dohodou nastat, je oslabená pozice izraelského premiéra Benjamina Netanjahua i jeho palestinského protějšku Mahmúda Abbáse. „Netanjahu čelí vyšetřování z korupčního jednání a tlaku od svých koaličních partnerů, aby nedělal žádné ústupky. V podobné situaci je i stárnoucí Abbás, jenž čelí obdobnému tlaku i ze strany svých vlastních voličů a podporovatelů,“ píše Baker.

Podle expertů je za stávající situace obtížné pro obě strany přistupovat k ústupkům, bez kterých se žádná mírová dohoda neobejde. Ani ta současná, na které společně se zmiňovaným Greenblattem pracuje také Trumpův zeť Jared Kushner, poradce pro národní bezpečnost Dina H. Powellová a velvyslanec v Izraeli David M. Friedman. Dosavadní jednání jsou hodnocena pozitivně oběma stranami. Zatím neexistuje žádný časový harmonogram, ale k představení návrhu dohody by mohlo dojít již zkraje příštího roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…