Trump drsně nastoupil na Číňany kvůli počítačové aplikaci. Mafiánské chování, tvrdí někteří lidé z oboru

04.08.2020 17:12

Donaldu Trumpovi se nelíbí čínská aplikace TikTok, která dle něj ohrožuje americkou bezpečnost. Pokud nebude do 15. září odkoupena americkou firmou, tak bude její další provoz v USA zakázán. TikTok by měl být odkoupen nejspíše Microsoftem. Má to však háček. Trump chce z prodeje peníze. „Řekl jsem, že velmi podstatná část této ceny bude musí přijít do státní pokladny Spojených států. Protože umožňujeme, aby k této dohodě došlo,“ řekl prezident USA na tiskové konferenci. Takový postup se však nelíbí některým analytikům. Prý je to až mafiánské chování.

Trump drsně nastoupil na Číňany kvůli počítačové aplikaci. Mafiánské chování, tvrdí někteří lidé z oboru
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump hovoří ke Kongresu

Americký prezident Donald Trump se obává čínské aplikace TikTok, která je velmi populární mezi mladými uživateli. TikTok je mobilní aplikace a sociální síť pro sdílení krátkých videí v rozsahu několika málo sekund. Aplikace je vyvíjena čínskou společností ByteDance. Tato sociální síť je viněna z rizika pro národní bezpečnost, jelikož aplikace a potažmo pak čínská vláda může sbírat osobní údaje amerických uživatelů TikToku.

Dle europoslance Mikuláše Peksy existují důkazy o tom, že soukromá data milionů uživatelů z TikToku míří přímo do Číny. V posledních týdnech zakázala TikTok Indie – a dokonce, dle Peksy, se i v Evropské unii chystá vyšetřování.

Celé vyjádření Mikuláše Peksy pro ParlamentníListy.cz ZDE

Anketa

Který moderátor talk show je lepší?

34%
hlasovalo: 8592 lidí

„Jen v České republice podle průzkumu Centra PRVok využívá TikTok více než čtvrtina dětí, nejčastěji ve věku 10-12 let. Vážné nebezpečí je v možnosti vzdáleného spuštění binárních souborů, které TikTok při svých updatech využívá.

Mezi data, která TikTok monitoruje, patří: údaje o zařízení, údaje o dalších nainstalovaných aplikacích, síťové informace, jestli je zařízení spuštěné s rootovskými oprávněními, pravidelný GPS ping. Problém také představuje neautorizované odesílání dat, které popsali někteří uživatelé. Ti se setkali s tím, že z jejich zařízení TikTok odesílal biometrické údaje pořízené z videí, na čínské servery. To se dělo ještě předtím, než uživatel video sdílel nebo jen uložil,“ popsal Peksa pro ParlamentníListy.cz.

Podobné obavy má americký ministr zahraničí Michael Pompeo. Pompeo v rozhovoru na Fox News uvedl, že společnost ByteDance předává data o svých uživatelích čínské komunistické vládě, a odvolával se též na obavy o národní bezpečnost. Dále Američanům vadí údajná cenzura, která v aplikaci TikTok probíhá. Cenzurovat se má prý obsah, který není po chuti čínskému režimu.

Poslední vývoj v USA je dle serveru Lupa.cz takový, že Donald Trump pohrozil společnosti, že pokud nebude do 15. září odkoupena americkou společností, tak jí hrozí zákaz na americkém trhu. Hovoří se o Microsoftu. „Nemám námitky, pokud jej koupí Microsoft nebo nějaká jiná velká, bezpečná, velmi americká společnost,“ prohlásil na tiskové konferenci Microsoftu. Microsoft již nějaké kroky zahájil k akvizici zahájil, jak uvedl na svých webových stránkách.

Celý článek ze serveru Lupa.cz ZDE

Trump se však na tiskové konferenci nechal slyšet, že vláda bude po Microsoftu požadovat část peněz za to, že umožnila tento převod. Informoval o tom Fox Business. „Řekl jsem, že pokud si ji (značku TikTok) koupíte, ať už je cena jakákoli, platí to pro kohokoli, kdo ji vlastní, řekl jsem, že velmi podstatná část této ceny bude muset přijít do státní pokladny Spojených států. Protože umožňujeme, aby k této dohodě došlo. V tuto chvíli nemají žádná práva, pokud jim to nedáme. Takže pokud jim budeme dávat práva, pak to musí přijít, musí přijít do této země,“ pověděl Trump.

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Server iDnes přinesl reakce některých zahraničních analytiků a právníků, z nichž část neváhala použít pojmy jako mafie či zlodějna. „Vláda přece nemá právo brát si podíl ze soukromých transakcí,“ uvedl Nicholas Klein z právnické firmy DLA Piper. „Nerada to říkám, ale hrozit zákazem, srazit tak cenu a pak říct ‚ou, měli bychom z toho prodeje dostat podíl jako poděkování za to, co jsme udělali, to je chování mafiána. Ještě před pár dny úřady vyšetřovaly, jestli technologické firmy nejsou příliš velké. Teď se Trump snaží o to, aby jedna z těch největších ještě dál vyrostla. To je absurdní,“ pověděla Charlotte Lee z univerzity MIT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…