Trump je lhář, demagog, antisemita, proti ženám a LGBT. Žádný liberál ho nemůže tolerovat, řádila Američanka v Událostech, komentářích

09.11.2016 23:34

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA. Američtí hosté se před kamerami České televize shodli na tom, že Trump je demagog, sexista a lhář a ze svých předvolebních slibů mnoho nesplní. Ono se prý v televizi dobře poslouchá, že vznikne zeď mezi USA a Mexikem, ale v praxi je to nesmysl. Svůj komentář k tématu doplnili i bývalí velvyslanci ČR v USA Alexandr Vondra (ODS), Petr Kolář a Michael Žantovský. Alexandr Vondra zajásal.

Trump je lhář, demagog, antisemita, proti ženám a LGBT. Žádný liberál ho nemůže tolerovat, řádila Američanka v Událostech, komentářích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Většina evropských politiků si pravděpodobně přála vítězství demokratky Hillary Clintonové, ale občané Spojených států rozhodli jinak. Nejmocnějším politikem světa se v lednu 2017 stane Donald Trump. Co to pro svět znamená? Ve středečních Událostech, komentářích ČT o tom diskutovali příznivec republikánů Ciaran Seamus Kelly, od roku 1998 žijící v Česku, a předsedkyně českého výboru Democrats Abroad Julie Bryanová. Před kamery se posadili také bývalí velvyslanci ČR v USA Alexandr Vondra (ODS), Petr Kolář a Michael Žantovský.

Trump je lhář, demagog, sexista a antisemita, shodli se američtí hosté

„Mnoho lidí zejména na Středozápadě USA má pocit, že je Washington ignoroval. Teď jsou lidé optimističtí, že Donald Trump přinese nějakou změnu,“ konstatoval na úvod Seamus Kelly. Faktem ovšem zůstává, že do Kongresu volí Američané stále stejné politiky, u nichž není jisté, že budou s Trumpem spolupracovat. Nabízí se tedy otázka, jak moc lidé skutečně stojí o změnu.

Bryanová doplnila, že řada příznivců Hillary Clinonové vůbec nešla k volbám. Znejistilo je např. znovuotevření e-mailové aféry Clintonové, kterou šetřila FBI. Zato „naštvaní bílí muži“ chtěli jít k volbám a skutečně došli do volebních místností. „Byli to lidé ze Středozápadu, kteří neměli tolik příležitosti, jaké měli jejich otcové. ... Ale na Floridě pro Trumpa hlasovalo mnohem více Latinoameričanů, mnohem více, než jsme očekávali,“ zaznělo z úst dámy.

Hosté se ale shodli na tom, že Trump bude jen těžko plnit své sliby. „Žádný liberál nemůže chtít, aby Trump realizoval své sliby. Jak víte, on je lhář, on je demagog, on je antisemita, on je proti lidem z LGBT, on je proti ženám, takže nemalá část společnosti bude proti němu,“ pálila dáma ostrými náboji do 45. prezidenta USA.

Republikánský oponent Kelly své oponentce přiznal, že Trumpa popsala přesně. „Já musím jako republikán říci, že je to absolutně pravda. Pro mě je otázkou, kolik z Trumpových slibů skutečně bude provedeno. Neumím si představit, že většina republikánů bude chtít postavit zeď mezi USA a Mexikem. Ono se to hezky poslouchalo v televizi, ale jinak je to nesmysl,“ řekl jasně Ciaran Seamus Kelly.

Spojené státy prý zůstanou rozdělené na liberálně smýšlející státy na východním i západním pobřeží USA, zatímco střed země zůstane konzervativní.

Já mám rád vzpoury proti establishmentu, zaradoval se Vondra

Následně se ke slovu dostali bývalí čeští velvyslanci v USA. Skončil svět, jak ho známe, konstatoval ve druhé polovině pořadu Žantovský. Ukazuje se, že i v USA žijí dvě skupiny lidí. První skupina má globální rozhled, jeden týden pracuje v New Yorku, druhý týden pracuje v Paříží a zajímají se o celý svět. Druhá skupina obyvatel se zajímá toliko o své nejbližší okolí. A druhá skupina tentokrát zvítězila. Kolář doplnil, že je zklamán, protože si přál jiný výsledek. Má totiž strach o to, co se stane se Západem. Zda budou zachráněny jeho hodnoty, nebo budou tyto hodnoty zbourány.

Naproti tomu Vondra změnu přivítal. „Musíme to číst tak, abychom na to byli připraveni, protože sem to přijde taky ... Je to vzpoura proti establishmentu a to já mám rád, protože tak jsme v mládí začínali. A je to i vzpoura proti tzv. elitám. Říkám takzvaným, protože to jsou elity, které ve skutečnosti lidé nenásledují,“ konstatoval Vondra s tím,  lidé mají naopak za to, že politici žijí daleko od nich, odtržení od reality „obyčejného člověka“.

„Pokud ti lidé, kteří snídají v Paříží, nenajdou čas na to, aby si popovídali s lidmi z Horní Dolní, tak je to jejich chyba,“ doplnil k tématu Vondra. Tohle podle někdejšího ministra obrany za ODS říkal i Donald Trump. Říkal to podle Vondry velmi brutálně, ale říkal to natolik srozumitelně, že oslovil lidi. Oslovil občany, kteří mají pocit, že se politici zajímají o menšiny, ale většinu ponechávají jejich osudu. „Co mají tihle lidé dělat, ... když žijí v zajetí sociálního inženýrství. Oni si pak nemohou najít uplatnění. Tak je nesvazujme,“ žádal Vondra.

Nakonec Vondra pochválil Miloše Zemana za to, jak uvítal vítězství Donalda Trumpa, ale současně Zemana zkritizoval za jeho útok na amerického velvyslance v ČR Andrewa Schapira. Prezident Zeman mimo jiné řekl, že se Schapiro nezúčastnil oslav státního svátku 28. října, jenže se ukázalo, že velvyslanec se oslav zúčastnil.  

„Miloš Zeman začal profesionálně a dokonce bych řekl, líp než německá kancléřka Angela Merkelová, která Trumpa začala mistrovat o lidských právech a to myslím, že není to právě nejlepší. Ale pak je tady ta druhá stránka, temnější stránka Miloše Zemana, kde ukazuje, že mu chybí velkorysost a neumí odpouštět,“ uzavřel Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…