Trump je ve svěrací kazajce. Kdyby se s Putinem dohodl, udělají z něj doma média maňáska, soudí novinář, který dobře poznal USA

08.07.2017 8:25

Redaktor MF Dnes Milan Vodička, dlouholetý zpravodaj deníku v USA, se ve svém dnešním komentáři zaměřil na včerejší první setkání americké hlavy státu Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. „Summit s Putinem nemohl přinést nic světoborného. To chce čas. I malou dohodou s Ruskem by si Trump koledoval doma o nařčení ze zrady,“ konstatoval.

Trump je ve svěrací kazajce. Kdyby se s Putinem dohodl, udělají z něj doma média maňáska, soudí novinář, který dobře poznal USA
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Úvodem Vodička rozebírá prvotní podání ruky obou státníků. Kdy Putin stál u vysokého stolu v rohu místnosti, Trump přišel, natáhl ruku jako první, trochu se uklonil a následně Putinovi sevřel pravici do obou rukou. Oba dva muži se přitom culili, píše komentátor. 

Časopis Time si na rozbor setkání najal experta na řeč těla:

„V Hamburku se sešlo dvacet nejbohatších zemí světa, ale krátká schůzka prezidentů USA a Ruska přebila všechno. Jako za časů sovětsko–amerických summitů. Přestože Rusko už je dávno jen stínem SSSR těch časů a ani Amerika už není tím, čím bývala,“ podotýká Vodička. Čekat, že se zeměkoule začne točit jinak, se však podle něj nedalo. Již jen proto, že Trumpovi svázali doma ruce a Putin to ví.

„Trump nemůže s Putinem momentálně nic dojednat, protože mu doma v Americe nasadili svěrací kazajku a pořád ji utahují. V atmosféře, kdy demokratická a mediální opozice otevřeně nadhazují, že Trump je Putinův maňásek, by byla každá dohoda automaticky napadena jako výprodej amerických zájmů a odměna Putinovi,“ řekl Vodička.

A také proto, že takhle se to nedělá, dodal komentátor. 

„Dohody mezi velmocemi se už obvykle neupečou tak, že si vůdci sednou ke stolu, jeden z nich vynese téma a po licitaci je cena na světě. Pracují na nich štáby expertů celé měsíce dopředu a prezidenti obvykle učešou poslední detaily. Všichni jsou poučeni tím, jak se Ronald Reagan a Michail Gorbačov na Islandu v roce 1986 sešli – a zase rozešli, protože když už bylo klubko skoro celé rozmotané, na úplném konci narazili na uzel, který nebyl dopředu uvolněn. Summit skončil krachem,“ zmínil Vodička a dodal, že dohoda o příměří v části Sýrie, jež má začít platit v neděli, je jen drobkem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…