Trump je vítězství zla a mužské kontrarevoluce. Tsunami uprchlíků zbourá všechny naše zdi. Světoznámá režisérka varovala národ ze studia Daniely Drtinové

27.03.2017 20:06

Podle režisérky Agnieszky Holland kultura tlačí muže do určité dimenze, kde můžou ukazovat svoji moc jenom silou. A kde musejí dokázat, že jsou nejdůležitější a nejlepší. Tahle potřeba moci je v mužích velmi silná, a když je spojena s narcismem, je nebezpečná. Řekla to v rozhovoru s Danielou Drtinovou pro DVTV.cz.

Trump je vítězství zla a mužské kontrarevoluce. Tsunami uprchlíků zbourá všechny naše zdi. Světoznámá režisérka varovala národ ze studia Daniely Drtinové
Foto: ReproFoto. ČT
Popisek: Daniela Drtinová

V té souvislosti zmínila světové lídry, kteří podle ní takový sklon mají. Jmenovala například amerického prezidenta Donalda Trumpa, tureckého prezidenta Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina. „Je to zvláštní mentalita, která, protože cítí, že je ohrožena, chtěla by udělat něco jako kulturní kontrevoluci,“ pojmenovala Holland. 

Video můžete vidět ZDE.

Holland následně uvedla, že cítíme hlubokou krizi, kterou neumíme pojmenovat. „Důvody jsou mnohotvárné, jsou to globalizace, informační revoluce, něco, co úplně změnilo způsob komunikace. Lidé se začali zavírat v takových svých buňkách a zároveň je těžké rozlišit, co je pravda a co lež, dokonce se ukázalo, že lež je možná účinnější, to bylo vidět během posledních voleb v USA,“ zmínila. Zlo podle ní v historii také mnohokrát vyhrálo. „O to lepší musíme bojovat,“ dodala.

Západ pak podle ní přispěl k tomu, že na Blízkém východě a v části Afriky zavládl naprostý chaos. „Lidé z těchto míst se snaží najít místo, kde mohou žít normálně, kde mohou mít děti a jít do školy. Utečenci budou dál utíkat. A my nevíme co s tím. S migrací bojujeme strachem, agresí a sebeizolací, jako bychom doufali, že když kolem sebe postavíme zeď, zastavíme tsunami. Tsunami však zeď zbourá,“ řekla.

Holland se vyjádřila také k osobě německé kancléřky Angely Merkelové. „Je to samostatná žena. A i když nesouhlasím se všemi jejími názory a činy, tak vidíme, že je to zodpovědná lídryně,“ uvedla. 

Závěrem pak měla pesimistický vzkaz. „Očkování druhé světové války vypršelo, lidé na to zapomněli. Stupeň agrese stoupá. Mladí muži by si chtěli zastřílet,“ míní. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…