Trump má kolem sebe lidi, kteří chtějí zničit EU, varuje Telička

05.02.2017 8:58

Europoslanec Pavel Telička je expertem hnutí ANO pro zahraniční politiku. Má ovšem osobní problém s tím, jak Andrej Babiš komunikuje s médii. Nejen to prozradil v internetové televizi DVTV s moderátorem Martinem Veselovským. Ten položil první otázku a Telička kroutil hlavou „To je tvrdý začátek", bránil se. Věnoval se i novému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Nový šéf Bílého domu má prý kolem sebe lidi, kteří si přejí zničit EU.

Trump má kolem sebe lidi, kteří chtějí zničit EU, varuje Telička
Foto: Václav Fiala
Popisek: Europoslanec Pavel Telička v Nýřanech

„Máte nějaké pochybnosti o financích Andreje Babiše?“ položil první otázku Veselovský. „To je tvrdý začátek,“ bránil se muž, kterého právě Babiš vyslal do europarlamentu. Ačkoli se podle svých slov nechce alibisticky vymlouvat a hodlá přijmout spoluzodpovědnost za dění na politické scéně, Telička zdůraznil, že je čtyři dny z každého týdne mimo Česko, takže dění u nás sleduje spíše z médií. A nelíbí se mu, jak se Andrej Babiš vyjadřuje. 

„To je něco s čím osobně problém mám. Myslím si, že je to velmi nešťastné,“ vyjádřil se Telička k Babiše dluhopisové aféře, u které není jasné, zda Babišem přiznané příjmy stačily na nákup obrovského balíku dluhopisů.

„Můžeme použít jakýkoli přívlastek, můžeme říci, že to bylo nešťastné, kontraproduktivní, nepřijatelné, ale myslím si, že je to slovník, který by si mohl Andrej Babiš odpustit. může to být příští premiér a ten by podle mého názoru měl vystupovat jinak. Ale je to jeho osobní zodpovědnost,“ doplnil Telička.

Navzdory tomu si stále myslí, že hnutí ANO má veřejnosti co nabídnout a posunout Česko dopředu. Třeba i ve sporech, pokud jsou vedeny věcně. „Mám-li být fér, tak vidím hnutí ANO jako projekt, který sehrává svou roli v tom zasmrádlým českým politickým rybníčku,“ řekl.

Stejně tak se mu ovšem nelíbí to, jak se vyjadřuje náš předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), který na sociální síti napsal, že „Andrej Babiš ojebal český stát". Poradci premiérovi asi řekli, že může použít ostřejší slovník, ale podle Teličky nám hrubnutí politiky neprospívá. „Pokud k tomu přistupuje pan premiér, který nikdy takovýmhle slovníkem nemluvil, tak si myslím, že je to degradace premiérského postu a degradace politické reprezentace,“ udeřil Telička na předsedu vlády.

V další části rozhovoru se věnoval situaci v Evropské unii. Telička se domnívá, že EU není v krizi, navzdory tomu, že máme na krku brexit.

„Unie není v krizi. Unie má slabiny. Já když se podívám po Evropské unii, tak bych se spíš podíval do jiných regionů, kde je skutečná krize. Z 80 procent funguje EU opravdu dobře. Asi ve 20 procentech, i když mě neberte úplně za slovo s těmi procenty, má slabiny,“ vykreslil svůj pohled Telička.

Českým politikům vyčinil za to, že se v EU více neangažují. Celá řada našich politiků pořád říká, jak je tohle a tohle a tohle špatně, jenže už nedodávají, jak by se to mělo dělat jinak. Klasickým příkladem je nová evropská směrnice o držení zbraní. Český ministr vnitra Milan Chovanec tuto směrnici důrazně odmítá, jenže nedokázal najít spojence v dalších státech. To, že čeští europoslanci budou hlasovat proti této směrnici sice bude vypadat dobře, ale v praxi z toho nic nezískáme.

Celý rozhovor naleznete zde

Nakonec se Telička věnoval vztahům EU a Spojených států. Host je v této otázce velmi opatrný. Domnívá se, že Trumpova administrativa může předvést ještě mnoho kotrmelců.

„Možná to bude jen snaha Trumpa a Trumpovy administrativy EU oslabit, aby měl lepší vyjednávací pozici v těch bilaterálních jednáních a spíše mohl diktovat. Že má ovšem kolem sebe lidi, kteří říkají veřejně, že by bylo lepší zničit EU, to je pravda,“ varoval Telička. Považuje to za velmi krátkozraké a oceňuje, že si to uvědomují i někteří republikáni v USA, kteří se snaží jednat s evropskými liberály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…