Trump má plán a křiklouni mu vděčně nabíhají na vidle. Babišův komentátor Macháček odkrývá prezidentovu strategii

03.02.2017 7:59

Předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost Jan Macháček v pátečních Lidových novinách zhodnotil počínání 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Nový pán Bílého domu rozpoutal politický uragán, jeden exekutivní příkaz střídá druhý. Trump tím prý cosi sleduje. Macháček vysvětluje, o co Trumpovi vlastně jde.

Trump má plán a křiklouni mu vděčně nabíhají na vidle. Babišův komentátor Macháček odkrývá prezidentovu strategii
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Ve Spojených státech to teď vypadá, že Američané nemusí řešit nic jiného než přijímání, resp. zákaz vstupu, migrantů ze sedmi muslimských zemí do USA. „Vypadá to, že si leckdo plete stát s agenturou na přijímání uprchlíků. V Americe se v posledních dnech nemluví o ničem jiném,“ zahajuje svou úvahu Macháček.

Ačkoli Trumpovi odpůrci mluví o tom, že se Trump postavil muslimům, čímž popřel americkou tradici přijímání všech imigrantů bez ohledu na původ či víru, není to tak úplně pravda. V Egyptě či v Pákistánu žijí také muslimové a ti do USA mohou. Navíc, Trump už v předvolební kampani mluvil o tom, že ztíží vstup obyvatel některých muslimských zemí do Spojených států. Nový prezident USA zkrátka dělá to, co říkal.  

O co jde Trumpovi?

„Trumpovi odpůrci ještě nepochopili, že to všechno dělá Trump schválně: rychlost, kterou vyexpedovává příkazy, nominace a rozhodnutí, vede k tomu, že jeden ‚skandál‘ překrývá okamžitě druhý a paměť stále rozzlobenějších aktivistů pak trvá sotva pár dní. O zdi na hranici s Mexikem už nikdo nemluví, zrušení Obamacare už je zapomenuto, ‚přežité NATO‘ už nikoho nezajímá, teď všichni šílí ze ‚zákazu muslimů‘, za pár dní se bude řešit něco jiného. Že Trumpovi kritici vypadají jako posedlí, hysteričtí, zaslepení kampaní, bez schopnosti kritického myšlení a rozlišování mezi podstatným a nepodstatným (mimochodem jedna z definic inteligence), je bohužel přesně to, co Trump ke svému úspěchu potřebuje,“ zdůraznil Macháček.

Obratem připomněl, že i Obama vydal několik exekutivních příkazů. Například nařídil uzavření věznice Guantánamo. A tato věznice přesto dodnes stojí. Dokazuje to jen, že ani prezident USA není všemocný. Evropanům podle Macháčka nezbývá než doufat, že Trump narazí na odpor Kongresu, až bude prosazovat to, co sliboval ve vztahu k Rusku, k volnému obchodu či ve vztahu k NATO.

„Zde snad můžeme počítat s razantnějším odporem ze strany Kongresu, armády a profesionální diplomacie, ale spoléhat se na to moc nemůžeme,“ uzavřel varovně Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…