Trump musí sám tvrdě poznat, co je Putin za křiváka. Britové proto plánují...

14.11.2016 21:21

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem a zejména jeho výroky vůči Rusku, které naznačují vstřícnost nové americké administrativy k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, dělají obrovské starosti britské vládě. Tamní diplomati vkládají velké naděje do schůzky mezi Putinem a Trumpem. Doufají totiž, že až Trump pozná, jaký je Putin křivák, přehodnotí svoje plány a bude pokračovat v kurzu nynější americké vlády.

Trump musí sám tvrdě poznat, co je Putin za křiváka. Britové proto plánují...
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Britové se s Donaldem Trumpem rozchází v pohledu na řešení syrské krize. Nový americký prezident v rozhovoru pro Wall Street Journal krátce po svém zvolení oznámil, že jeho administrativa se spíše než na odstranění syrského prezidenta Bašára Asada chce soustředit na poražení takzvaného Islámského státu. Za tímto účelem zváží spojení sil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem či stažení podpory pro umírněnou syrskou opozici.

Britská vláda však sdílí kurz nynější americké vlády v syrské otázce – jinými slovy, spojuje řešení syrské krize s odchodem Bašára Asada z prezidentského postu. Britské ministerstvo zahraničí proto na nejbližší měsíce plánuje velkou diplomatickou ofenzivu, pomocí níž se bude snažit přesvědčit své americké protějšky ke změně avizovaného kurzu. Podle zjištění deníku The Telegraph má tato záležitost dostat nejvyšší prioritu.

Celý článek v originále ZDE

Britští diplomaté očekávají nesmírně složitá jednání, svůj postoj ale Londýn měnit nechce. „Pro Asada není v syrské budoucnosti místo. Má na rukou krev 400 tisíc lidí,“ sdělil listu zástupce tamního ministerstva zahraničí.

Jiný zdroj z britských diplomatických kruhů zase doufá, že Trump změní svůj postoj vůči Rusku, až se s ruským prezidentem setká na osobní schůzce. „Není žádných pochyb o tom, že (Trump, pozn. red.) považuje Putina za někoho, s kým se dá uzavřít dohoda. Až zjistí, že Putin není rozumně uvažující člověk, možná změní názor,“ doufá zástupce britského ministerstva zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…