Trump může rozpoutat jadernou válku, varovala z Českého rozhlasu polská režisérka filmu o Palachovi

09.02.2017 18:23

Hostem čtvrtečního vydání pořadu 20 minut Radiožurnálu byla polská režisérka Agnieszka Holland. V pořadu zaznělo, že většinu času žije v USA a ve Francii, do Polska jezdí spíše pracovně.

Trump může rozpoutat jadernou válku, varovala z Českého rozhlasu polská režisérka filmu o Palachovi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Agnieszka Hollandová je polská filmová režisérka a scenáristka, která vystudovala na pražské FAMU

Minulý týden potvrdili grafologové, že podpis, kterým se na počátku 70. let upsal ke spolupráci s komunistickou polskou tajnou službou Lech Walesa, je pravý. Holland uvedla, že to, že Walesa jako mladý člověk v roce 1970 něco podepsal, se všeobecně ví. „On se k tomu určitým způsobem přiznal některým lidem,“ uvedla.

Walesa je podle Holland velice zvláštní, osamělý a urputný. „Myslí si, že nemůže ukázat jakoukoliv slabost, to je jeho neštěstí. Je mi líto, že se nenašel nikdo, kdo by mu pomohl se s tím určitým způsobem smířit,“ uvedla Holland, která studovala na pražské FAMU a v ČR natáčela například film Hořící keř o Janu Palachovi.

Podle ní ale není důležité, jestli Walesa spolupráci s komunistickou tajnou policií podepsal. „Důležitější než okamžik slabosti je to, co udělal potom,“ prohlásila.

Walesa si prý vždy myslel, že je nejchytřejší, že podvede i estébáky, že je chytrý, že jim nic nedává a bere od nich peníze. „To je taková mentalita, je to jiná morálka než morálka vyšších tříd,“ podotkla. Upozornila, že Walesa se ukázal jako velice talentovaný lídr a politik. „Bez něho by se opoziční hnutí v 80. letech rozpadlo. Myslím, že na to se nemůže zapomenout,“ poznamenala s tím, že současný útok na Walesu je útok těch, kteří jej nenávidí.

Současná polská vláda strany Právo a spravedlnost má podle aktuálních průzkumů podporu u veřejnosti mezi 35–37 %, podle Holland ale dělá spoustu chyb. V její stabilitu příliš nevěří. „Může se stát, že za rok už nebude schopna vládnout,“ uvedla.

Na druhou stranu přiznala, že je to první vláda po roce 1989, která dala lidem do rukou spoustu peněz. To je dobře, protože redistribuce ekonomického úspěchu nebyla doteď spravedlivá, řekla.

Moderátor poukázal na to, že demonstrace proti současné polské vládě nebyly moc početné. Nejsou lidé v Polsku poněkud apatičtí? Poláci prý nemají ve zvyku bojovat tímto způsobem. Navíc opozice je docela slabá.

Řeč přišla i na nového amerického prezidenta. Donald Trump je podle Holland ohromné nebezpečí. Trump má prst na jaderném tlačítku, Holland se obává, že vznikne třetí světová válka.

Ohledně politických změn ve světě, které vyvrcholily zvolením Donalda Trumpa přiznala, že liberální demokracie a kapitalismus se vyčerpaly a dost zdegenerovaly po pádu Sovětského svazu, protože neměly konkurenci.


 

reklama

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…