Trump navrhl snížit výdaje na armádu USA. Kvůli hurikánu. A už se ozval... Hádejte kdo

11.09.2017 8:31

Donald Trump o víkendu sledoval z prezidentského sídla v Camp Davidu hurikán Irma, který ochromil život na Floridě. Neméně ochromující však byla kritika prezidenta a republikány vůbec ze strany „jestřába“ Johna McCaina.

Trump navrhl snížit výdaje na armádu USA. Kvůli hurikánu. A už se ozval... Hádejte kdo
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Trump neskrýval při popisu svých dojmů z ničivého hurikánu své emoce a označil přírodní katastrofu za „velké monstrum“. „Takovému hurikánu rozhodně nechcete stát v cestě. My jsme se snažili varovat každého, aby svůj domov opustil. Většina lidí tak učinila, ale bohužel ne všichni,“ uvedl prezident s tím, že komunikuje se všemi příslušnými úřady a velmi si váží jejich práce. „Pobřežní hlídka i všichni guvernéři dotčených oblastí pracují na výbornou.“

 

Anketa

Který premiér země Visegrádu je nejlepší?

hlasovalo: 12783 lidí

Prezident také naznačil, že škody po hurikánu budou obrovské. „Bude to stát hodně peněz, ale nyní je nejdůležitější záchrana životů. V neděli odpoledne jsem schválil pomoc pro obyvatele postižených oblastí a mám v plánu Floridu v nejbližších hodinách navštívit,“ cituje zpravodajská televize ABC News prezidenta a dodává, že momentálně jsou 2 miliony obyvatel Floridy bez elektřiny a nejméně tři byli zabiti.

CNN připomíná, že Kongres doposud schválil na pomoc pro řešení následků rozsáhlé přírodní katastrofy 15 miliard dolarů. „Moje administrativa i celý Kongres velmi dobře chápou význam pomoci pro Floridu. Jsem si jistý, že žádné papírování a schvalovací procesy nezpomalí finanční pomoc, bez které se postižené oblasti neobejdou. Když budou třeba další peníze, Kongres bude bezpochyby jednat velmi rychle,“ cituje CNN prezidenta.

 

Stovky tisíc obyvatel Floridy jsou v přímém ohrožení života a už nyní je jasné, že částky na obnovu zničených domů a infrastruktury budou dosahovat astronomických výšin, ale ani tento fakt nezabránil republikánskému senátorovi Johnu McCainovi v jeho poněkud necitlivé a nemístné kritice Trumpovy administrativy. S rakovinou mozku se léčící veterán vietnamské války se zaměřil na klimatické změny, přistěhovaleckou politiku a překvapivě i na pomoc Floridě.

McCain se dle deníku Los Angeles Times pustil zejména do dohody uzavřené mezi republikány a demokratickou vůdkyní Nancy Pelosiovou a senátorem Charlesem E. Schumerem, která prodlužuje „dluhový strop“ a vládní financování až do 8. prosince. V důsledku této dohody tak byla schválena pomoc Floridě ve zmiňované výši patnácti miliard dolarů. McCain je překvapivě proti dohodě a tvrdí, že  v konečném důsledku bude mít dohoda  „devastující účinky pro národní obranu“.

Deník Los Angeles Times také připomíná, že se McCain nedávno vyjadřoval k nehodám lodí amerického námořnictva. Kritizoval nedostatečnou odbornou připravenost a také snižování výdajů ve vojenské oblasti. Nyní si texaský senátor nepřímo zoufá nad tím, že se peníze pro vojáky budou snižovat i v důsledku pomoci pro Floridu. „Hlavním úkolem pro vrchního velitele ozbrojených sil by mělo být, aby měli naši vojáci vše, co potřebují,“ nechal se slyšet McCain, který dodal, že dohoda Trumpa s demokraty zaskočila i republikánského šéfa sněmovny Paula Ryana.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …