Trump neříká klišé kecy jako Clintonová, ocenil Babišův poradce Michl na Frekvenci 1

21.01.2017 17:45

Ekonom Aleš Michl radí ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). V sobotním Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 prozradil, že Babišovi nesděluje žádné nesmysly. Následně se vyjádřil k české ekonomice, ke světové ekonomice i k novému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Trump neříká klišé kecy jako Clintonová, ocenil Babišův poradce Michl na Frekvenci 1
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ekonom Aleš Michl na besedě se student VŠB-TU Ostrava

„Neříkám žádné nesmysly,“ prozradil Michl hned na úvod svého vystoupení. Radí prý Babišovi nezvyšovat daně a snižovat státní dluh. Proto taky obhajuje EET, neboť má zlepšit výběr daní. Za EET to podle vlastních slov hodně schytává i na sociální síti Facebook, ale trvá si na tom, že je to dobrý nástroj.  Za tyto rady dostává podle řádné domluvy zaplaceno a do politiky se neplete. Jako občan by neschvaloval novelu zákona o střetu zájmů.

„Já bych jako občan chtěl místo hádek slyšet, co bude příštích čtyři až pět let. Líbilo by se mi, kdyby říkali, že letos byl vyrovnaný rozpočet a my bychom chtěli, aby to bylo i v příštích letech,“ podotkl host.  

Vy jste citlivej

Vyjadřoval se také k zahraniční politice. Uznal, že Obama měl velkou smůlu během svého prvního prezidentského mandátu, protože nastoupil v době těžké recese. Pak měl ještě jedno vládní období, kdy to mohl vylepšit, ale v prvním měl podle Michal smůlu. Nový prezident Donald Trump je na tom líp. „Když si vezmete Trumpa, je to populista, nebo není? Podle mě není, jen mluví srozumitelně,“ zdůrazňoval Michl.

Moderátor Veselý Michla požádal, aby se do pořadu někdy vrátil a před svou další návštěvou si lépe nastudoval termín populista. „Vy jste mi to nandal s tím populistou," smál se Michl. „Ale, vy jste citlivej," odbyl moderátor Michla taktéž se smíchem.  

Host zdůraznil, že Trumpovi fandí. „Protože neříká klišé kecy jako Clintonová,“ vysvětlil. Bude ale důležité, aby nový americký prezident splnil to, co slibuje, tedy osekal byrokracii, uvolnil prostor pro investice a snížil daně.  

Občané, makejte

Ekonomiku ovšem mohou teoreticky ohrozit teroristické útoky. Michl doufá, že k nim nedojde v České republice. Vedle toto by se světové ekonomice dařilo lépe, kdyby se peníze více točily a neležely v bankách. Především eurozóna dnes tiskne nová a nová eura, ale málo je investuje. „Je totální přebytek hotovosti, banky nevědí, co s penězma,“ doplnil téma host.

Přidal jednu radu do budoucna. Zaprvé by lidé měli chodit k volbám a rozhodnout se, komu svěří do rukou správu věcí veřejných. Jinak by ale lidé neměli jen nadávat, ale taky makat. „Já bych neztrácel čas tím, že bych na někoho nadával. Já bych se staral o své a makal,“ zdůrazňoval externí poradce ministra financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…