Trump odstoupil od klimatické dohody. Už se nebudete Americe smát, vzkázal světovým politikům

01.06.2017 22:37

Spojené státy americké odstoupily od klimatické dohody z Paříže podepsané v roce 2015. Prezident Donald Trump oznámil, že je pro jeho zemi neúnosně drahá, a pokud mají další země zájem, je připraven vyjednávat o nové dohodě, která bude spravedlivější.

Trump odstoupil od klimatické dohody. Už se nebudete Americe smát, vzkázal světovým politikům
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Dohoda byla podle Trumpa extrémně nevýhodná pro USA a jejich ekonomiku. „Nechceme, aby se nám ostatní lídři smáli. Už to dělat nebudou,“ varoval. Konkrétně se odstoupení od smlouvy projeví zastavením plateb do klimatických fondů.

Spojené státy jsou připraveny vyjednávat s dalšími zeměmi o nové klimatické dohodě, která nebude další země tolik zvýhodňovat. Trump věří, že se takový kompromis podaří najít. „Pokud ano, bude to skvělé. Jestli ne, také to půjde,“ sdělil ve sledovaném vystoupení na zahradě Bílého domu.

Okamžitě po Trumpových slovech vystoupil eurokomisař pro opatření v oblasti klimatu Miguel Arias Cañete a vyjádřil hlubokou lítost nad krokem USA. Zároveň však celý svět ujistil, že může počítat s Evropskou unií jako s lídrem boje proti klimatickým změnám.

Vyjádřil se i Trumpův předchůdce Barack Obama, který Pařížskou dohodu před dvěma roky podepisoval. „Prezident a jeho vláda zahazují budoucnost,“ uvedl v prohlášení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…