Trump pohrdá obyčejnými muslimy, zajímá ho jenom ropa, rozčiluje se komentátor od Jana Čulíka

05.07.2017 6:13

Daniel Veselý na Britských listech Jana Čulíka zhodnotil politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči muslimskému světu. Je to prý učiněná hrůza. Trump údajně ukazuje, že pohrdá muslimy.

Trump pohrdá obyčejnými muslimy, zajímá ho jenom ropa, rozčiluje se komentátor od Jana Čulíka
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Američané se podle Veselého chovali v posledních letech hodně špatně. Stačí si vzpomenout na válku proti teroru, která zničila Irák, ale nejen ten. V troskách jsou Libye, Afghánistán i Sýrie. Veselý má za to, že Trump tomu všemu teď nasadil korunu, když prosadil omezení, které výrazně omezuje vstup občanů z převážně šesti muslimských zemí do Spojených států.

„Předchozí vlády ani v nejmenším nedbaly na životy obyčejných muslimů, což je zjevné zejména po zahájení války proti terorismu v roce 2001. Důkazem jsou rozvrácený Irák, dlouhodobě okupovaný Afghánistán, destabilizovaná Libye, oběti bezpilotních letounů v Pákistánu, Jemenu a dalších zemích či sílící americká podpora izraelské okupační politiky. Avšak Trumpova nenávistná rétorika vůči muslimům, již zmíněný kontroverzní zákon a především neskrývané opovržení vůči civilistům žijícím ve válečných zónách v Iráku a Sýrii představují v americké blízkovýchodní politice posun nežádoucím směrem,“ píše Veselý.

Celý komentář naleznete zde.

Obratem také připomíná, že ve válkách v Sýrii a Iráku má Američany vedená západní koalice na svědomí až 14 tisíc civilních obětí. Naproti tomu Rusové mohli zabít 9 800 civilistů, takže Američané v této smutné statistice vedou. Americká koalice prý navíc vyhnala 160 tisíc lidí z jejich domovů. Bombami.

„Pozoruhodná je navíc skutečnost, že se západní sdělovací prostředky mnohem podrobněji věnovaly tragédiím způsobeným ruským bombardováním Sýrie; stačí si vzpomenout na drastické dobývání Aleppa,“ dodává Veselý.

Současně ovšem Trump na svou první zahraniční cestu vyrazil do Saúdské Arábie a do celého světa ohlásil, že se zdejší autoritářskou vládou uzavřel zbrojní kontrakty za stovky milionů dolarů.

„Můžeme proto připustit, že Donald Trump, jenž o islámu očividně téměř nic neví, obyčejnými muslimy pohrdá kvůli tomu, že mu nemohou nabídnout peníze ani ropu. Americký prezident na rozdíl od svého dvorního ideologa Steva Bannona nekonstruuje apokalyptický konflikt mezi křesťanskou a islámskou civilizací, ale jedná z pozice bezskrupulózního populisty a byznysmana, jehož zášť vůči řadovým muslimům vyplývá z ignorance a pohrdání,“ uzavírá svůj komentář Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…