Trump použije Babiše proti EU. Zeman v nebezpečí! Nové info o návštěvě v USA

11.03.2019 11:15

Britské listy přinesly komentář o Babišově návštěvě v Bílém domě. Podle deníku Washington Post byla návštěva českého premiéra Andreje Babiše (ANO) u Donalda Trumpa koncipována jako políček Západu. Své k návštěvě řekl také reportér Jaroslav Kmenta na serveru Reportemagazin.cz.

Trump použije Babiše proti EU. Zeman v nebezpečí! Nové info o návštěvě v USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Donald Trump na konferenci CPAC

Washington Post si všímá například toho, jak se americký prezident Donald Trump rozzářil, když český premiér uvedl, že se minulý měsíc díval na jeho Zprávu o stavu Unie a chápal, jak „uděláte Ameriku znovu velkou“. Sdělil Trumpovi, že má podobný plán s Českem. 

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí

Původní text ZDE

„Babišův plán skutečně zní jako Trumpův přístup – zaměřit se na podnikání a na obchod a vytvořit o sobě dojem, že jsem outsider, který otřese systémem, a má agendu s příchutí protiimigrantského nacionalismu,“ píší Britské listy s odvoláním na Washington Post. Ten se zaměřil i na to, jak Trump vyhledává další populistické evropské předáky, kteří sdílejí jeho skepsi ohledně Evropské unie, včetně předáků z Polska,  Maďarska a Itálie. 

Není překvapující, že se Trump cítí pohodlněji ve společnosti někoho, jako je Babiš: politik–outsider a také podnikatel. Babiš také čelí v mnoha ohledech velmi podobné kritice i problémům, jaké pronásledují Trumpa. Babiš čelí obviněním z podvodů, vyšetřování, o němž tvrdí, že je nepodstatné a zpolitizované, stížnostem na jeho konflikt zájmů a otázkám o roli jeho rodinných příslušníků. Pravděpodobně také pomáhá, že Babiš řekl tento týden v rozhovorech, že jeho návštěva je šancí zdůraznit podnikatelské vztahy a vytvořit si osobní pouto vůči Trumpovi, který považuje osobní vazby za základní prvek své zahraniční politiky,“ dodává Washington Post a zaměřuje se i na společné prohlášení vydané po schůzce. V něm je uvedeno, že Trump a Babiš jednali o způsobech, jak dále posílit americko-české bilaterální vztahy a bezpečnostní spolupráci, včetně v NATO. „Ta formulace, jak se zdá, nechala otevřenou možnost pro bilaterální obrannou dohodu, což je něco, co činí jiné spojence v NATO nervózními,“ uzavírá deník.
 
Reportér Jaroslav Kmenta se pak rozepsal v souvislosti s návštěvou Babiše v USA o konci prezidenta Miloše Zemana v Čechách. „Co znamená Babišův úspěch v Bílém domě pro domácí politiku? Jak vlastně vnímat přijetí českého premiéra u Donalda Trumpa? Jedním z témat může být upadající vliv prezidenta Miloše Zemana,“ ptá se Kmenta.
 
V té chvíli hovoří o tom, že návštěva souvisí i s vnitřní politikou českého státu, konkrétně se snahou odstavit prezidenta Miloše Zemana na vedlejší kolej – alespoň co se týká mezinárodní politiky. „Zeman bude zkrátka muset se svým Kremlem a Pekingem brzdit,“ podotkl Kmenta. Gesto Trumpa totiž jasně ukazuje, že Česko patří k Západu, je členem NATO a nelze jej považovat za ruskou gubernii. 

„Návštěva v Bílém domě přinese Babišovi jen to nejlepší. Takový píárový efekt by mu nezajistilo ani tisíc Marků Prchalů či jiných facebookových šikulů. Donald Trump svým gestem vystavil Babišovi, který je opředen skandály od hospodářské kriminality po spolupráci s komunistickou StB, jakýsi punc akceptovatelnosti. I jeho administrativa pro to má velmi pragmatický důvod: Potřebuje se v Česku o někoho opřít a dobře ví, že o Miloše Zemana se opřít nedá. Bylo by ale chybou vykládat úspěch z Bílého domu jako vítězství českého premiéra. Andrej Babiš jen využil situace,“ sdělil Kmenta s tím, že kdyby nebyl premiérem Babiš, snad kromě KSČM a SPD, dostal by od Američanů nejspíš stejnou nabídku každý. 

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…