Trump rozpustí svoji charitativní nadaci. Chce předejít střetu zájmů

25.12.2016 14:38

Donald Trump oznámil, že zruší svou nadaci. Ačkoli podle jeho vlastních slov bylo jejím prostřednictvím vykonáno mnoho dobrého a miliony dolarů se dostaly k veteránům i k dětem, budoucí prezident USA chce předejít jakýmkoli sporům o hrozícím střetu zájmů a rozhodl se nadaci raději zrušit. Informuje o tom server Politico.eu.

Trump rozpustí svoji charitativní nadaci. Chce předejít střetu zájmů
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

„Nadace v průběhu let udělala mnoho dobrých skutků, v průběhu let darovala miliony dolarů skupinám obyvatel, včetně veteránů, policistů a dětí. ... Nicméně aby se zabánilo byť jen náznaku střetu zájmů s mou rolí prezidenta, rozhodl jsem se ve filantropii pokračovat jinými cestami,“ oznámil 45. prezident USA, který se své funkce ujme 20. ledna příštího roku.

Trump je prý hrdý na to, kolik dobré práce bylo skrze nadaci odvedeno, ale jako prezident bude prý mít mnoho a mnoho práce a bude muset řešit problémy Spojených států i celého světa. Nechce, aby byla v budoucnu odvedená práce jakkoli zpochybňována. Řešení národních i mezinárodních otázek chce Trump věnovat všechen svůj čas.

Celý článek naleznete zde  

Nadace byla založena v roce 1988 a už v předvolební kampani byla důvodem k mnoha debatám o možném střetu zájmů budoucí hlavy státu. Nejen David Fahrenthold z Washington Post poukázal na to, že nadace beze zbytku nesplňovala požadavky, které na charitativní organizace klade zákon. Státní zástupce v New Yorku nadaci prověřuje, protože zde existuje podezření na zneužití jejich finančních prostředků. K tomu mělo údajně dojít ve chvíli, kdy peníze z nadace měly v kampani pomoct ke znovuzvolení státního zástupce na Floridě Pama Bondiho. Ten přitom prověřoval Trumpovu univerzitu.

Trump se situaci snaží před nástupem do úřadu vyřešit s týmem právníků. Stejně tak řeší, jak naložit se svými podnikatelskými aktivitami v zahraničí – v Brazílii, v Gruzii či v Saúdské Arábii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…