Trump se ostře ozval. Otřásla jím vražda černošského policisty

03.06.2020 20:49

Americký prezident Donald Trump vyjádřil soustrast rodině saintlouiského policejního kapitána tmavé pleti Davida Dorna, který byl zavražděn rabujícími lupiči během včerejší noci. „Ctíme naše policisty snad více než kdy předtím. Děkuji!“ vyjádřil zároveň podporu policistům. Ti jsou nyní často oběťmi násilí, které vypuklo během nepokojů napříč Spojenými státy, jež se zvedly po úmrtí černocha Georga Floyda krátce po policejním zásahu.

Trump se ostře ozval. Otřásla jím vražda černošského policisty
Foto: Repro Youtube
Popisek: Donald Trump na konferenci CPAC

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí
„Vyjadřuji nejvyšší respekt rodině Davida Dorna, skvělého policejního kapitána z St. Louis, který byl včera v noci brutálně zastřelen a zabit zavrženíhodnými rabujícími. Ctíme naše policisty snad více než kdy předtím. Děkuji!“ vyjádřil Trump svůj smutek nad zabitím Dorna.

Násilné protesty, které jsou často doprovázené rabováním, ničením majetku a násilím vůči policistům, započaly zveřejněním záběrů z policejního zásahu proti Afroameričanovi Georgi Floydovi. Ten zemřel krátce po zásahu policie, jež na něj byla přivolána kvůli podezření z požití omamných látek a placení falešnou bankovkou.

Během zákroku se měl Floyd snažit vzpírat přivolaným příslušníkům a během potyčky měl upadnout na zem, kde jej policista Derek Chauvin zaklekl a kolenem mu zablokoval krk. Muži tak zřejmě přiškrtil dýchací cesty. Po osmi minutách policisté přivolali záchranku, Floyd byl po hodině prohlášen za mrtvého.

Událost vyvolala demonstrace proti policejnímu násilí na lidech černé barvy pleti, ty zanedlouho přerostly v masivní nepokoje.

Situace dospěla až do takové míry, že americký prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil.

„Skončíme nepokoje a bezpráví, které se v naší zemi rozšířily,“ řekl Trump během svého včerejšího televizního projevu. „Jsem váš prezident práva a pořádku,“ doplnil.

Protesty a nepokoje z minulých dnů Trump označil za terorismus a varoval, že násilníkům hrozí „dlouholeté tresty vězení“.

Záběry z nepokojů ve Spojených státech můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…