Trump se prý zapsal do dějin, sotva ho zvolili. Zlomil kulturu viny, vysvětluje sociolog Hampl

20.11.2016 15:32

„Ještě jsme nedocenili obrovský Trumpův přínos spočívající v tom, že zlomil kulturu vyvolávání viny, což byl jeden z klíčových mocenských nástrojů superelit,“ napsal k postavě nového amerického prezidenta Donalda Trumpa sociolog Petr Hampl.

Trump se prý zapsal do dějin, sotva ho zvolili. Zlomil kulturu viny, vysvětluje sociolog Hampl
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

„Máme se stydět za to, že jsme Češi. Za to, že máme bílou pleť. Za to, že jsme muži. Za to, že poctivě chodíme do práce. Za to, že se nám líbí dospělé ženy. Za to, že patříme ke křesťanské civilizaci a naplno využíváme její plody, zejména technologii. A dokonce za to, že jíme a dýcháme – protože tím prý ubližujeme chudince planetě,“ uvedl Hampl.

Podle jeho slov sice víme, že to je pitomost, přesto se občas omlouváme a snažíme se ukázat, že vlastně tak špatní nejsme. 

„Jenže představte si Donalda Trumpa, jak trpí záchvaty viny za to, že je heterosexuální bílý muž. Úplně to přestalo fungovat. Možná v Německu, v kancelářích Člověka v tísni a v Bakalových redakcích,“ rýpl si. Ale všude jinde podle něj už můžeme odbýt vyvolávače pocitu viny jednoduchým sprostým slovem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…