Trump si bude muset googlovat, kde leží Sýrie. Igor Lukeš, oblíbený zdroj ČT, se tentokrát rozpovídal v DVTV

23.01.2017 21:05

Politolog žijící v USA Igor Lukeš se obul do nově inaugurovaného prezidenta USA Donalda Trumpa. Podle jeho slov je zoufale nepřipravený. Nyní prý bude v Oválné pracovně googlovat, kde jsou Sýrie a Severní Korea. Řekl to v rozhovoru pro DVTV.cz.

Trump si bude muset googlovat, kde leží Sýrie. Igor Lukeš, oblíbený zdroj ČT, se tentokrát rozpovídal v DVTV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Lukeš také zkritizoval Trumpův projev při inauguraci. Podle jeho slov byl banální, velmi populistický, určený pro jeho voliče, a pro něj osobně až surrealistický. Trump prý nabízí sice všem všechno, ale nemá plán, jak toho v praxi docílit. „Celý svět ví, že nastupující prezident se systematicky chlubí svým bohatstvím, které s nikým nesdílí, a to i tím, že neplatí žádné daně,“ poukázal na rozpor s biblickým citátem čteným před inaugurací Lukeš. Ten je jako akademik působící na univerzitě v Bostonu častým komentátorem amerických událostí v České televizi

Za nejasnou považuje Lukeš také Trumpovu zahraniční politiku. Nový prezident totiž podle něj prohlásil, že USA zabrání Číně k přístupu ke svým umělým ostrovům, jež buduje v Jihočínském moři. „To může vyvolat bezprostřední hrozbu válečného konfliktu,“ pomyslel si Lukeš. 

Video najdete ZDE.

Problémem pak podle Lukeše je také situace, že Trump nikdy nevedl vládu ani na nejnižší, městské úrovni a nemá potřebný rozhled. „A teď mu patří klíče od Bílého domu. A já jsem si jist, že teď se před ním postaví do pozoru generálové se čtyřmi hvězdičkami a zasalutují s dotazem, co mají dělat s Islámským státem,“ očekává Lukeš následně i příchod investičních bankéřů. „A já se vsadím, že pan Trump bude sedět do noci v Oválné pracovně a bude googlovat, kde je ta Sýrie, kde je ta Korea a jaký je ten nukleární program,“ sdělil s úsměvem.

Závěrem pak uvedl, že přechod z jednoho prezidenta na druhého je nepřipravený. „A ten program na prvních sto dní je nekonkrétní,“ uzavřel kritiku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…